Με μαζική συμμετοχή των φοιτητών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή το Φεστιβάλ Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ ενάντια στον πόλεμο και το ρατσισμό.
Ο χώρος μπροστά από τις φοιτητικές εστίες στις Σαράντα Εκκλησιές γέμισε και τις δύο μέρες από φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΦΣ Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, Κτηνιατρικής, Ιατρικής και του Συλλόγου Οικοτρόφων των Εστιών και ενώθηκαν κάτω από το σύνθημα του διημέρου «Εμείς δεν τραγουδάμε για να χωρίσουμε τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για να ενώσουμε τον κόσμο…».
Εστειλαν δυνατό το μήνυμα ότι οι φοιτητές, παλεύουν για να αύξηση της χρηματοδότησης, για κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές, για προσλήψεις καθηγητών, συνολικά για καλύτερες σχολές χωρίς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη για ένα καλύτερο αύριο χωρίς πόλεμο, ενάντια στον ρατσισμό.
Και τις δύο μέρες συμμετείχαν σε συζητήσεις και εκδηλώσεις, ξεναγήθηκαν στην αντιπολεμική έκθεση, έπαιξαν σκάκι, απόλαυσαν μουσικά σχήματα και τους κωμικούς που μέσα από stand up comedy τους πρόσφεραν άφθονο γέλιο.
Το Σάββατο στη σκηνή ανέβηκαν ο Κωστής, ένα φοιτητικό σχήμα από τη ΣΘΕ, οι Mystery Dice. Το πρόγραμμα περιελάμβανε και stand up comedy από 10 κωμικούς.
Την Κυριακή απόλαυσαν συναυλίες με τους Reflection, supermauts, Urban Pulse και Monte, αλλά και stand up comedy με τον Αριστοτέλη Ρήγα.
Ξεχώρισε, το Σάββατο, η συζήτηση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που διοργανώθηκε από κοινού με την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Ο Νίκος Ζώκας, Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ανέφερε ότι η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία σήμερα, στη Γιουγκοσλαβία χθες, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, στη Μέσα Ανατολή, στην Αφρική είναι το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και Ενώσεις.
Ανέδειξε την ανάγκη να εκφραστεί πολύμορφα και αγωνιστικά η αντίθεση του λαού μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η απαίτησή του να σταματήσει και η αντίθεση στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και την επικίνδυνη ανάμειξη της χώρας μας.
Και κάλεσε το λαό, τη νεολαία, να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος. «Να παλέψουν ενάντια στο σύστημα, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους πολέμους, το θάνατο και την προσφυγιά». (Διαβάστε εδώ).
Ο Κίμωνας Συλαίος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων ξεκαθάρισε ότι οι φοιτητές καταδικάζουν την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία, όπως και κάθε στρατιωτική επέμβαση από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά και τον ρατσιστικό χαρακτήρα των Ουκρανών νέο-ναζιστικών ταγμάτων που κρατάνε χαρούμενοι σημαίες με σβάστικες.
Και τόνισε πως «η στάση των φοιτητών αλλά και κάθε ανθρώπου που είναι εναντίον του πολέμου θα πρέπει να είναι τόσο με τον λαό της Ουκρανίας όσο και με τον λαό του Αφγανιστάν, της Συρίας, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, και της Υεμένης. Αυτοί οι λαοί ακόμα ματώνουν όντας θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για να κερδίζουν οι λίγοι όσα στερούνται οι πολλοί. Δεν πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τον Ουκρανό πρόσφυγα κατατρεγμένο από τον Αφγανό, τον Σύριο, τον Ιρακινό ή τον Παλαιστίνιο, γιατί το χρώμα του δέρματος και το που έτυχε να γεννηθεί ένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για το πως θα τον αντιμετωπίζει το κράτος και οι κοινωνία». (Διαβάστε εδώ).
Οι φοιτητές, την Κυριακή, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και το workshop για την Πυρηνική Ενέργεια που παρουσίασε η ομάδα επιστήμης του ΣΦ Φυσικού με τίτλο «Πυρηνική ενέργεια – Ευχή και κατάρα για τους λαούς».
Τα μέλη της ομάδας, αναφέρθηκαν στην καταστροφική δύναμη των πυρηνικών όπλων αλλά και στις υπόλοιπες εφαρμογές της πυρηνικής ενέργειας, όπως πχ για την παραγωγή ενέργειας, κ.α…
Ειπώθηκε, ότι το 2022, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι λειτουργούσαν 439 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε 32 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Πυρηνικούς αντιδραστήρες για προώθηση χρησιμοποιούν πολεμικά πλοία, όπως αεροπλανοφόρα και υποβρύχια, αλλά και πολιτικά πλοία όπως τα παγοθραυστικά.
Ότι οι πυρηνικοί σταθμοί έχουν αποτύπωμα άνθρακα συγκρίσιμο με εκείνο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επίσης ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο πυρηνικών αντιδραστήρων, που παράγουν πάνω από 800 TWh ετησίως, η Γαλλία παράγει το υψηλότερο ποσοστό της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες – 71% το 2019? και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η πυρηνική ενέργεια παρέχει το 26% της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2018.
Ανέφεραν ότι τα πιο σοβαρά ατυχήματα μέχρι σήμερα ήταν το ατύχημα του Three Mile Island το 1979, η καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 και η πυρηνική καταστροφή της Fukushima Daiichi το 2011.
Και τέλος μίλησαν για τη χρήση της στην Ιατρική τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία ασθενειών. Για την χρήση της πυρηνικής ενέργεια στο διάστημα τόσο για επιστημονική παρατήρηση αλλά και για να παρέχει ενέργεια σε δορυφόρους και διαστημόπλοια όπου τα ηλιακά κύτταρα είναι αναποτελεσματικά;.
Αλλά και στις μελλοντικές της χρήσεις της, καθώς ανέφεραν ότι στην παραγωγή ενέργειας, η σύντηξη θεωρείται το επόμενο μεγάλο βήμα, αφού θα προσφέρει μεγάλα ποσά «καθαρής ενέργειας» με ελάχιστες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον.