Η ΕΔΥΕΘ πάει στην Έκθεση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΔΥΕΘ πάει στην Έκθεση

Η ΕΔΥΕΘ καλεί τα μέλη και τους φίλους της, τα μέλη και τους φίλους των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη σε ομαδική επίσκεψη στην κοινή έκθεση έργων Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα», που διοργανώνουν η καλλιτεχνική ομάδα FireArt και το Κέντρο Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ» στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ισλαχανέ» στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 2 του Νοέμβρη και ώρα 6μμ.

Θα υπάρξει ξενάγηση και οργανωμένη παρουσίαση των έργων από τον Γιάννη Πρώιο, εικαστικό καλλιτέχνη και μέλος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος επίσης συμμετέχει με έργα του στην έκθεση.

 

Σύμφωνα με την εικαστικό Χρύσα Κοφίνα, εκ μέρους της FireArt, στα εγκαίνια της έκθεσης η πρωτοβουλία έχει θέμα τον πόλεμο:

«Το θέμα του πολέμου, δεν ήταν δυνατόν να μας αφήσει ασυγκίνητους, με δεδομένο ότι πολύ κοντά μας εξελίσσεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, αλλά και ότι από πολύ καιρό υπάρχει μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι οι γείτονές μας, οι Τούρκοι καλλιτέχνες, θα ήταν ο καλύτερος συνεργάτης για να κάνουμε μια κοινή έκθεση και εκδήλωση που να αφορά τον πόλεμο.

Στόχος μας είναι να προβληματίσουμε πάνω στις αιτίες, που είναι πάντα ίδιες, κρύβονται από πίσω το μοίρασμα των αγορών, των αγωγών της ενέργειας, κλπ. Μέσα από τα έργα μας προσπαθούμε να προβληματίσουμε πάνω σε αυτό, να αναδείξουμε τις συνέπειες των πολέμων, να δείξουμε πως οι λαοί μας, και οι Τούρκοι και οι Έλληνες, από τις ίδιες αιτίες υποφέρουν, με τον ίδιο τρόπο ζούνε. Και μένει σε εσάς να αποφασίσετε τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια».

Η ΕΔΥΕΘ ενώνει τη φωνή της με τους προοδευτικούς και ευαίσθητους καλλιτέχνες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Πιστεύουμε, ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη να γκρεμίσουν τα σχέδια των αστικών τάξεων και των πολιτικών τους εκφραστών, και των δύο χωρών, οι ανταγωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις των οποίων γενούν την έχθρα και τον πόλεμο.

Οι λαοί έχουν όφελος μόνο από την φιλία και τη συναδέλφωσή τους. Με τους κοινούς τους αγώνες μπορούν να επιβάλλουν τη φιλία και τη συνεργασία, την ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη, με ασφάλεια και ευημερία για όλους τους εργαζόμενους.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να επισκεφθεί και να στηρίξει την Έκθεση.

 

Το Γραφείο Τύπου της ΕΔΥΕΘ

Θεσσαλονίκη 24/10/2022

Previous Post
Next Post