Η ΕΔΥΕΘ και φορείς της Θεσσαλονίκης τίμησαν την 72η επέτειο από την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη

 

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ, την Κυριακή 5 Μάρτη, η εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη, τον πρωτομάρτυρα της ειρήνης, με αφορμή τα 72 χρόνια από την εκτέλεσή του. Για τις εκδηλώσεις συνεργάστηκαν και οι φορείς:

  • Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • Γ’ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Γ’ ΕΛΜΕ),
  • Σύλλογος Δασκάλων «Αριστοτέλης»,
  • Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Νεάπολης Συκεών – ΚΔΑΠ,
  • Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ),
  • Μαθητές από δέκα δημοτικά σχολεία της περιοχής Νεάπολης, Συκεών και Ευκαρπίας.

Η φετινή εκδήλωση αγκαλιάστηκε από τους μαθητές οκτώ δημοτικών σχολείων και δύο γυμνασίων του Δήμου Νεάπολης Συκεών, καθώς και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας και τμημάτων των ΚΔΑΠ Νεάπολης – Συκεών, που συμμετείχαν με έργα τους στην έκθεση ζωγραφικής η οποία λειτούργησε από νωρίς το πρωί στο γυμναστήριο του 3ου-6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών.

Οι μαθητές με παρότρυνση των εκπαιδευτικών και τη στήριξη των γονιών τους, σε συνεργασία με την ΕΔΥΕΘ, ενημερώθηκαν για την ζωή και τη δράση του Νίκου Νικηφορίδη, που καταδικάστηκε και εκτελέστηκε για τη συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, κάτω από την διεθνή καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, γνωστή ως «Έκκληση της Στοκχόλμης». Μίλησαν για τον πόλεμο και την ειρήνη και στη συνέχεια έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, το καλλιτεχνικό τους έργο, στον αγώνα για την Ειρήνη. Άλλα ατομικά και άλλα με συλλογικές εργασίες, εξέφρασαν με τη δική τους ματιά την αγωνία τους, την καταδίκη τους στον πόλεμο, την θέλησή τους να ζήσουν σε έναν κόσμο ειρηνικό.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στο γυμναστήριο του 3ου-6ου Δημοτικού Σχολείου, μικροί μαθητές απάγγειλαν ποιήματα, ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή που οι παρευρισκόμενοι διάβασαν μια φράση που ήταν αποτυπωμένη στην κάρτα που τους μοιράστηκε, περιγράφοντας το τι είναι η ειρήνη. Ο καθένας μια διαφορετική φράση. Στο χώρο υπήρχε εικαστική παρέμβαση από την ομάδα FIRE ART, για το έγκλημα στα Τέμπη. Την επιμέλεια της έκθεσης την είχε ο εικαστικός και μέλος της ΕΔΥΕΘ, Γιάννης Πρώιος.

Ο Μπάμπης Βέλλης, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, καλωσορίζοντας γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές αναφέρθηκε στη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε η πρωτοβουλία. Όπως είπε «Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Οι ζωγραφιές των παιδιών ξεπερνούν τις 250. Πρόκειται για έργα από διάφορα Δημοτικά και Γυμνάσια, αλλά και από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Νεάπολης – Συκεών». Στο τέλος, όλα τα παιδιά πήραν έναν αναμνηστικό έπαινο της ΕΔΥΕΘ για τη συμμετοχή τους.

Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το μνημείο προς τιμή του Νίκου Νικηφορίδη στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία και κατάθεση στεφάνων, από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ, της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή, ενώ στο χώρο απλώθηκαν και μαύρα μπαλόνια.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού του ΑΠΘ ανέφερε ότι «Τιμούμε τον Νίκο Νικηφορίδη σε συνθήκες πολύ δύσκολες για τη ζωή του λαού μας. Είναι ανείπωτη η θλίψη μας για τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη. Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του λαού και της νεολαίας. Μία κραυγή αποφασιστικότητας και αγώνα έχει σκεπάσει όλη την Ελλάδα.

Η αιτία του εγκλήματος είναι γνωστή! Το σύστημα της εκμετάλλευσης σκοτώνει στους πολέμους που προκαλεί, σκοτώνει όμως και στη λεγόμενη “ειρήνη” του. Γιατί η κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στο σύστημα αυτό είναι υποταγμένη στο ανελέητο κυνήγι του κέρδους. Γιατί μπροστά στο κέρδος των κεφαλαιοκρατών απαξιώνεται απόλυτα η ανθρώπινη ζωή και ύπαρξη. Γιατί τα κέρδη των εκμεταλλευτών είναι το αίμα μας και οι ζωές μας. Ο λαός και οι νεολαία να τιμωρήσουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της τραγωδίας στα Τέμπη, στη Μάνδρα Αττικής, στο Μάτι, στην Εύβοια. Να πληρώσει για τα βαριά εγκλήματά του το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και τα κόμματα που το υπηρετούν.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Είναι χρέος μας να αλλάξουμε τα πράγματα! Πρέπει να γίνουμε πολλοί, πολύ περισσότεροι στον αγώνα για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση!».

 

Αναφέρθηκε στους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία και την αμέριστη συμπαράσταση του λαού μας, που ανέδειξε τη δύναμη της διεθνιστικής αλληλεγγύης, λέγοντας ότι «Το μεγάλο όπλο των λαών, είναι η αλληλεγγύη τους και οι κοινοί τους αγώνες. Γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, αντιθέτως είναι αμέτρητα αυτά που τους ενώνουν».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και εξέφρασε την απαίτηση για το σταμάτημα του. «Να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και την επικίνδυνη ανάμειξη της χώρας μας, στην αποστολή πολεμικού υλικού, στην απογύμνωση της άμυνας των νησιών μας, στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών σε διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων, δίπλα και στο θέατρο του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις – και η προηγούμενη, και η σημερινή – δίνουν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ νέες βάσεις, στρατηγεία και άλλες στρατιωτικές υποδομές. Εμπλέκουν τη χώρα στην επικίνδυνη αντιπαράθεση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, την μετατρέπουν σε ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς και σε στόχο απαντητικών χτυπημάτων, δημιουργούν θανάσιμους κινδύνους για το λαό μας. Συνεχίζουν και αυξάνουν τις δυσβάσταχτες νατοϊκές στρατιωτικές δαπάνες, αφαιρώντας χρήματα από την υγεία, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Βαθαίνουν τη στενή συνεργασίας με το Ισραήλ, το κράτος-δολοφόνο που σφαγιάζει καθημερινά το μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σε όλους τους λαούς που είναι πάντα τα θύματα της κρεατομηχανής των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Εκφράζουμε την καθαρή αντίθεση και καταδίκη μας στην ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσσίας. Εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας της αισχρής υποκρισίας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ευθύνονται για δεκάδες εισβολές και πολέμους, για πραξικοπήματα και ανατροπές κυβερνήσεων, για το διαμελισμό κρατών. Οι πόλεμοί τους καταστρέφουν χώρες, έχουν εκατομμύρια νεκρούς, τραυματίες και σακατεμένους ανθρώπους, δημιουργούν αμέτρητα καραβάνια προσφύγων!»

Σημείωσε ότι σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη είναι η συνέχεια των αγώνων του. Και κάλεσε το λαό και τη νεολαία να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος της πατρίδας μας.

«Να απαιτήσουν μαχητικά, αγωνιστικά:

  • Όχι άλλο αίμα και ζωές αθώων ανθρώπων στο βωμό των κερδών των ολίγων!
  • Να δυναμώσει η κοινή πάλη και η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, ο κάθε λαός να γίνει κυρίαρχος στον τόπο του!
  • Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία!
  • Η κυβέρνηση να σταματήσει την αποστολή πολεμικού υλικού, καμιά διευκόλυνση από ελληνικού εδάφους στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία!
  • Η χώρα μας να σταματήσει να είναι ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών φονιάδων!
  • Ο λαός μας να μην γίνει στόχος αντιποίνων!
  • Να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές!
  • Να κλείσει το νατοϊκό στρατηγείο NRDC στο πρώην 3οΣώμα Στρατού!
  • Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων!
  • Έξω η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ!»

 

Ολόκληρη η ομιλία

 


 

Previous Post
Next Post