ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΕΔΥΕΘ

Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό

Κοινή εκδήλωση με την ΕΔΥΕΘ πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού του ξεσηκωμου του Πολυτεχνείου οι φοιτητικοί σύλλογοι, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ  με ομιλητή τον Νίκο Ζώκα, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ.

Ο Νίκος Ζωκας, μεταξύ άλλων χαιρέτισε τα μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων που δίνουν εδώ και πάνω από 1 χρόνο τη μάχη για να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, ενάντια σε ένα ανάλγητο και αυταρχικό σύστημα και κράτος για πραγματική μόρφωση και σύγχρονα δικαιώματα, που βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στα φασιστικά μορφώματα στα σχολεία και τις γειτονιές.

Αφού αναφέρθηκε στον επίκαιρο χαρακτήρα των συνθημάτων που συνδυάστηκαν με τον Νοέμβρη του 1973, στάθηκε ιδιαίτερα στο αντιιμπεριαλιστικό του μήνυμα. Μιλώντας για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, τόνισε πως «για τους λαούς οι επεμβάσεις σημαίνουν φτώχεια κι εξαθλίωση, ακόμη μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολέμων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, την Ουκρανία και αλλού». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται όπως τόνισε «ασταμάτητα, απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις, πραγματικές πρόβες πολέμου, στις οποίες ενεργά συμμετέχει και η χώρα μας. Μετατρέπεται σε προγεφύρωμα και ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Την μετατρέπουν όμως και σε στόχο, σε μαγνήτη απαντητικών χτυπημάτων αντίπαλων δυνάμεων, όπως έχουν δηλώσει απερίφραστα οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν. Για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου μπαίνουν σε θανάσιμο κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια του ελληνικού λαού και πρέπει να σημάνει πανστρατιά για την αποτροπή τους», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε ακόμα και στις νέες συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση σε αυτή τη κατεύθυνση με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Απευθυνόμενος στους φοιτητές τόνισε την ανάγκη, μέσα από την οργανωμένη πάλη των συλλόγων τους να αντισταθούν και στη ΝΑΤΟϊκή εισβολή στα Πανεπιστήμια, οπου με “Δεκάδες νατοϊκά προγράμματα που προπαγανδίζουν το δήθεν φιλειρηνικο ρόλο της ματωμένης λυκοσυμμαχίας. Εκβιάζουν, πατάνε πάνω στην ανάγκη των νέων ανθρώπων να βρουν δουλειά κι επαγγελματική προοπτική και σπέρνουν το δηλητήριο τους, αξιοποιούν φοιτητές και νέους επιστήμονες για τα δολοφονικά τους σχέδια” είπε και πρόσθεσε πως το μαχόμενο κίνημα Ειρήνης θα είναι κοντά στις φοιτητικό κίνημα για να πετάξουν με τον αγώνα τους έξω από τα πανεπιστήμια τους “κηρυκες του πολέμου”.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη οι λαοί να υψώσουν τη δική τους σημαία για την κοινωνική τους απελευθέρωση, ενάντια στην εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στη φτώχεια, το ξεριζωμό και τη προσφυγιά, για τη συνεργασία, τη φιλία και τη συναδέλφωση των εργαζομένων και όλων των λαών του πλανήτη, σημειώνοντας πως ο φοιτητικός ξεσηκωμός του Νοέμβρη του ’73 απέδειξε ότι όταν ο λαός πιστέψει στις δυνάμεις και το δίκαιο του μετατρέπεται σε δύναμη ακατανίκητη».

Ο προγραμματισμός των φοιτητικών συλλόγων συνεχίζεται, και αύριο Τρίτη 16 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ με ομιλητή τον καθηγητή σύγχρονης Ιστορίας Γιώργο Μαργαρίτη με θέμα τα διδάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου,  στις 12 μ., ενώ το απόγευμα, στις 8 μ.μ. έχει προγραμματιστεί μεγάλη συναυλία των Φοιτητικών Συλλόγων στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Την Τετάρτη 17 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ. τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και θα ακολουθήσει στις 6 μ.μ. μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία με συγκέντρωση μπροστά στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Previous Post
Next Post