Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αντιπολεμική εκδήλωση στην Θέρμη των ΕΔΥΕ Θεσσαλονίκης & Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης, η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν  οι Επιτροπές για την Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη Θεσσαλονίκης  & Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση συμπεριλάμβανε αρχικά την προβολή ενός 20λεπτου βίντεο σχετικό με τις εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία και στην συνέχεια συνεχίστηκε με δύο θεματικές παρεμβάσεις από τον Γενικό Γραμματέα της ΕΔΥΕΘ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ Μπάμπη Βέλλη και τον Αντιπρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ Ανθυποπυραγό ε.α. Μιχάλη Μιχαήλ. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνιζε η ταμίας της ΕΔΥΕΥΑΘ Έφη Λιθοξοπούλου.

 

Ο Μπάμπης Βέλλης στην παρέμβαση του με θέμα “ Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια από τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και δυνάμεων ΝΑΤΟ – Ε.Ε. – ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ – ΚΙΝΑΣ.  ” εκτός των άλλων εξέφρασε εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ την καθαρή αντίθεση και καταδίκη της ιμπεριαλιστικής εισβολής της Ρωσίας τονίζοντας ότι , “Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σε όλους τους λαούς, που είναι πάντα τα θύματα της κρεατομηχανής των ιμπεριαλιστικών πολέμων “.

Αναφέρθηκε στην αντίθεσή της ΕΔΥΕΘ στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και την επικίνδυνη ανάμειξη της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Τόνισε πως κάθε εκδήλωση του λαού και του κινήματος πρέπει να γίνει βήμα έκφρασης αυτής της αντίθεσης.

Αναφέρθηκε στις ανιστόρητες, αντικομμουνιστικές και αντισοβιετικές δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, οι οποίες αποτέλεσαν την ιδεολογική προπαρασκευή της απαράδεκτης εισβολής, σχολιάζοντας ότι η επίκληση του αντιφασισμού από την ηγεσία της Ρωσίας, προκειμένου να προωθήσει τα γεωπολιτικά της σχέδιά στην περιοχή, είναι προσχηματική! Είπε πως η ρωσική ηγεσία εκμεταλλεύεται το γνήσιο αντιφασιστικό φρόνημα των Ρώσων, αλλά και της πλειοψηφίας των Ουκρανών, που μαζί με τον πολυεθνικό σοβιετικό λαό πλήρωσαν, με εκατομμύρια νεκρούς, βαρύ φόρο αίματος στην πάλη ενάντια στη φασιστική – ναζιστική γερμανική κατοχή και θηριωδία.

Μίλησε για τις ευθύνες και την αισχρή υποκρισία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, που καμώνονται ότι τάχα για πρώτη φορά βλέπουν πόλεμο στην Ευρώπη μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι μόλις σήμερα αντιλήφθηκαν τάχα τις προσπάθειες αναθεώρησης των συνόρων.

 

 Αναδείχνομαι είπε τις ευθύνες και καταδικάζουμε την αισχρή υποκρισία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, που καμώνονται ότι τάχα για πρώτη φορά βλέπουν πόλεμο στην Ευρώπη μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι μόλις σήμερα αντιλήφθηκαν τάχα τις προσπάθειες αναθεώρησης των συνόρων.

Τους ρωτάμε:

  • Τι ήταν ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, της οποίας ο διαμελισμός ξεκίνησε με τις επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το 1992, ενώ ολοκληρώθηκε με την ωμή, βάρβαρη επέμβαση και τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999; Τους θυμίζουμε, ότι οι βομβαρδισμοί τους με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου και η καταστροφή μεγάλων χημικών εργοστασίων μετατρέψανε ολόκληρα τα Βαλκάνια σε ραδιενεργή και χημική χαβούζα. Σε λίγες μέρες, στις 24 Μάρτη, συμπληρώνονται 23 χρόνια από εκείνη την ανθρωποσφαγή.
  • Τι ήταν οι πόλεμοι και ο διαμελισμός του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας, η επέμβαση και η εικοσάχρονη κατοχή στο Αφγανιστάν, η μέχρι και σήμερα κατοχή από τα αμερικανικά στρατεύματα εδαφών του Ιράκ και της Συρίας;
  • Ποιος οργάνωσε το 1974 το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο; Δεν ήταν η Χούντα των Συνταγματαρχών, κάτω από την καθοδήγηση των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και του ΝΑΤΟ;
  • Τι ήταν η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας – χώρας μέλος του ΝΑΤΟ – το 1974 στην Κύπρο και η μέχρι σήμερα κατοχή του 40% του εδάφους της Μεγαλονήσου. Τι είναι η δημιουργία του γνωστού ψευδοκράτους εκεί;
  • Τι είναι η κατοχή από την Τουρκία εδαφών γειτονικών της χωρών (Συρία), η ωμή αμφισβήτηση και παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης, η συνεχής επιθετική της πολιτική ενάντια στη χώρα μας;
  • Τι είναι ο ασταμάτητος, επί δεκαετίες, πόλεμος του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και η κατοχή των εδαφών του; Με τίνος βοήθεια γίνεται αυτό; Δεν είναι η ΕΕ και οι ΗΠΑ, που στηρίζουν αυτό το κράτος – δολοφόνο; Δεν είναι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται και ασκούνται μαζί του για να προετοιμάσουν επιθέσεις ενάντια σε χώρες και λαούς, όπως είναι το Ιράν.
  • Για ποιο διεθνές δίκιο μας μιλούν, αυτοί που το κουρελιάζουν καθημερινά;

 

Τόνισε πως και ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται για τις σφαίρες επιρροής, για τις αγορές, για τις πρώτες ύλες και τις πηγές ενέργειας, για τους αγωγούς και τους δρόμους μεταφοράς τους. Είναι ανταγωνισμοί που, μέσα στη βαθιά κρίση του ιμπεριαλιστικού συστήματος, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με διπλωματικά και πολιτικά μέσα και πως επιβεβαιώνουν ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα!

Είναι απαίτηση του λαού και του φιλειρηνικού κινήματος όπως είπε να σταματήσει η οποιαδήποτε συμμετοχή και διευκόλυνση της χώρας μας προς τους φονιάδες των λαών. Γιατί μετατρέπουν το λαό μας σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε θύμα, σε στόχο αντιποίνων. Η αποστολή όπλων, η μεταφορά ΝΑΤΟικού εξοπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη προς την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία, η αξιοποίηση των αμερικανικών βάσεων της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου ως πολεμικών ορμητηρίων, οι αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων βάζουν στο στόχαστρο και σε θανάσιμο κίνδυνο το λαό μας.

 

Επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας «σταθερότητας και ασφάλειας», είναι πολεμικός εμπρηστής. Καταδικάζουμε τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, που βάζει το λαό μας σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους, όπως καταδικάζουμε και τη Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Γαλλία.

Οι συμφωνίες αυτές σχολίασε μετατρέπουν τα στρατευμένα παιδιά του λαού σε μισθοφόρους ξένων και άνομων συμφερόντων και δήλωσε ότι δε θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό που δήλωνε ο Έλληνας ΥΠΑΜ μπροστά στους Αμερικανούς επιτελάρχες πριν από δύο χρόνια ότι «οι Έλληνες έχυσαν το αίμα τους δίπλα στους Αμερικανούς στους διάφορους πολέμους και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν».

Είναι γνωστό, ότι σε περίπτωση πολέμου, η όποια αστική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που εφάρμοζε και πριν από αυτόν. Σήμερα η κυβέρνηση περικόπτει το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς και τις συντάξεις, τις δαπάνες για υγεία, παιδεία, για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της νεολαίας.

Το κάνει αυτό, για να διαθέσει τεράστια ποσά για την αγορά στρατιωτικών όπλων, που δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας. Είναι ενταγμένοι αυτοί οι εξοπλισμοί στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

 

Πρόσθεσε ότι ο λαός μας, όπως σήμερα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στις συνθήκες της «ιμπεριαλιστικής ειρήνης», αύριο θα πρέπει να αντιπαλέψει και την πολιτική της κυβέρνησης στις συνθήκες του «ιμπεριαλιστικού πολέμου». Καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και στις κυβερνήσεις της!

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα, ειδικά οι νέοι και οι νέες πρέπει να πυκνώσουμε τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος. Ενάντια στο σύστημα, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους πολέμους, το θάνατο και την προσφυγιά. Κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών να υψώσουμε τη δική μας σημαία της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συναδέλφωσης των ανθρώπων του μόχθου, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών.

 

Προειδοποίησε ότι θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους. Θα βρίσκουν σύσσωμο το λαό και τη νεολαία , όπως έγινε το 1999 εδώ στην πόλη μας μέρες σαν κι αυτές με εκατοντάδες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, με το μπλοκάρισμα του λιμανιού, των δρόμων και του σιδηροδρομικού δικτύου εμπόδισαν την προώθηση των νατοϊκών εφοδιοπομπών στη Γιουγκοσλαβία. Τους γελοιοποίησε στα μάτια όλου του πλανήτη, όταν τους παραπλάνησε και τους έστειλε αντί στα σύνορα στη λαχαναγορά της πόλης. Τότε που καταφέραμε να καθυστερήσουμε την προώθησή τους στη Γιουγκοσλαβία για τρεις μήνες, σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς. Θα ήταν πολύ διαφορετικό το αποτέλεσμα, αν όλοι οι λαοί όλης της Ευρώπης, σύσσωμοι κι ενωμένοι έδιναν αυτόν τον τίμιο αγώνα. Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη με τέτοια παραδείγματα, από αυτήν αντλούμε τη δύναμη και συνεχίζουμε! Το 1999 το 97% του ελληνικού λαού ήταν ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, όπως και σήμερα, που η μεγάλη του πλειοψηφία είναι ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανάμειξη της χώρας μας σ’ αυτόν. Εμείς οι λαοί έχουμε τη δύναμη, οι ιμπεριαλιστές είναι δυνατοί, όχι όμως αήττητοι!

Τέλος ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ τόνισε ότι ο λαός μας πρέπει να μπει μπροστά και να βροντοφωνάξει: Ως εδώ!

Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος!

Η χώρα μας να σταματήσει να είναι ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών φονιάδων!

Ο λαός μας να μην γίνει στόχος αντιποίνων!

Να δυναμώσει η κοινή πάλη, η διεθνιστική αλληλεγγύη, ο κάθε λαός να γίνει κυρίαρχος στον τόπο του!

  • Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!
  • Απαιτούμε η κυβέρνηση να σταματήσει την οποιαδήποτε ανάμειξη και αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία!
  • Να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές!
  • Καμιά διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις αμερικανονατοϊκές επιχειρήσεις στην Ουκρανία!
  • Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων!

 

 

Ο Μιχάλης Μιχαήλ στην δική του παρέμβαση με θέμα “ Οι συνέπειες από την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς” αναφερόμενος σε δύο συγκεκριμένα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ που έγιναν στην Αττάλεια της Τουρκίας στις 11 Μαρτίου, στην προσπάθεια του να καταδείξει την ανησυχία του ΝΑΤΟ για την στρατηγική σύμπλευση της Ρωσίας με την Κίνα ότι “ Σήμερα ζούμε σε ένα επικίνδυνο κόσμο ” και “ ότι πρέπει να αξιολογήσουμε την συλλογική μας ασφάλεια ” σχολίασε πως κάτι ξέρει το ΝΑΤΟ για το πόσο επικίνδυνος έχει γίνει ο κόσμος μας, αφού με την δική του συμβολή έγιναν από την ίδρυση του διαχρονικά δεκάδες πόλεμοι και στηρίχθηκαν δικτατορικά καθεστώτα σε όλον τον πλανήτη. Σχολίασε πως η αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ της συλλογικής ασφάλειας σημαίνει ότι :

 

  • Όπως το 1949 εφευρέθηκε η ανύπαρκτη Σοβιετική απειλή για την δημιουργία του ΝΑΤΟ την στιγμή που οι ΗΠΑ που όντας στην πρωτοκαθεδρία της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, είχαν δείξει ποιες είναι οι “φιλειρηνικές” τους προθέσεις από την λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου με τις ρίψεις των δύο ατομικών βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και τον πόλεμο στην Κορέα.
  • Όπως μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και την διάλυση του συμφώνου Βαρσοβίας, σε αντιστάθμισμα της έλλειψης της Σοβιετικής απειλής αξιοποιήθηκε η απειλή της τρομοκρατίας, της γενοκτονίας , η παραγωγή μαζικών όπλων καταστροφής και μία σειρά άλλα παρόμοια προσχήματα για να δικαιολογήσει την διατήρηση του και να την επέκταση της κυριαρχίας του ελλείψη του αντίπαλου δέους σε περισσότερες περιοχές στον πλανήτη. Έτσι και τώρα αξιοποιεί την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τις νέες στρατηγικές συμμαχίες που δημιουργούνται μεταξύ ανταγωνιστών του στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο για να δικαιολογήσει τις όποιες αποφάσεις πάρει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Τόνισε πως με ευθύνη όλων των αστικών κομμάτων που άσκησαν εξουσία στην χώρα μας  υπήρξε πλήρη στοίχιση με αυτές τις επιλογές των ΗΠΑ , Ε.Ε. και ΝΑΤΟ . Όπως υπήρξε και παρόμοια επιχειρηματολογία για την είσοδο και παραμονή της χώρας το 1952 στην λυκοσυμμαχία, αρχικά με τον από Βορρά κίνδυνο και τώρα τον εξ ανατολών, αλλά λόγω που τυγχάνει σύμμαχος αυτός ο εξ ανατολών κίνδυνος και δυσκολεύει την κατανόηση από τον λαό γιατί την παραμονή της χώρας στο ΝΑΤΟ, αξιοποιούν εκ νέου τον από Βορρά ιμπεριαλιστικό όμως κίνδυνο αυτή την φορά και όχι κουμμουνιστικό!

 

Είναι γνωστές όπως είπε οι συνέπειες από την συμμετοχή μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου, καθώς και στο βιοτικό επίπεδο του λαού μας που κλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια να ματώσει όχι μόνο για τα χατήρι των ΗΠΑ  στον πόλεμο της Κορέας, αλλά να “αιμορραγεί ” συνεχώς οικονομικά για τους πολεμικούς εξοπλισμούς που μας επιβάλει το ΝΑΤΟ για την εδραίωση των μονοπωλιακών συμφερόντων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη καθώς και για τις “αναπτυξιακές” πολιτικές της Ε.Ε. την στιγμή που οι άνεργοι στην χώρα μας ξεπερνούν το 1.000.000 , οι άστεγοι είναι πάνω από 40.000 και έχουν περικοπεί μετά το 2009 από την  εκδήλωση της οικονομικής κρίσης πάνω από 35 δις ευρώ από κοινωνικές δαπάνες για  την Υγεία, την παιδεία, τις φαρμακευτικές δαπάνες, τις συντάξεις,την πρόνοια, την πυροπροστασία κ.λ.π .

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως ανέφερε που αποδεικνύει ότι οι τεράστιες εξοπλιστικές  δαπάνες της χώρας που αποδεικνύεται η πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στην λυκοσυμμαχία, αφού μετά από ένα “αγώνα δρόμου” για 19 έτη που βρίσκονταν στην 2η θέση με πάνω από 2% του ΑΕΠ, με εξαίρεση τα έτη 2011,2012,2014 και 2015 και συνολικές σωρευτικές εξοπλιστικές δαπάνες σ΄ αυτό το διάστημα πάνω από 80 δις. Κατάφερε να “σπάσει” πρώτη το νήμα στην κούρσα των εξοπλισμών και να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια των εξοπλιστικών δαπανών εντός του ΝΑΤΟ για το 2021 με 3,82% του Α.Ε.Π. ( 179,9 δις ). Δηλαδή ξόδεψε το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης για την επίτευξη των στόχων της στην γεωστρατηγική σκακιέρα 6,7 δις από το υστέρημα του ελληνικού λαού, την στιγμή που την ίδια χρονιά διέθεσε μόνο το 0,00095% ( 1.700.000 ευρώ) για προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, δηλαδή για το 65% των εδαφών της με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα της περυσινής αντιπυρικής περιόδου.

Μίλησε για τον προσανατολισμό των εξοπλισμών της χώρας ότι είναι ενταγμένος στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι στα 20 χρόνια αμερικανικής κατοχής του Αφγανιστάν η χώρα μας δαπάνησε σωρευτικά 6 δις με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τον Αφγανικό Λαό.

Αυτό καταδεικνύει και η ευθύνη αεροπορικής επιτήρησης που έχει αναλάβει η χώρα μας με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη των εναέριων χώρων της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου . Η διαχρονική συμμετοχή της χώρας με εξοπλισμό και προσωπικό σε 22 αποστολές του ΝΑΤΟ σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Η αποστολή των συστοιχιών Πατριοτ στην Σαουδική Αραβία. Εξοπλισμός που αγοράστηκε με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 4,5 τρις δραχμών του 2001 – 2005 και κατά δήλωση του τότε υπουργού άμυνας Άκη Τζοχατζόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2000 εδώ από την Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα αυτό ήταν προσανατολισμένο στις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Για να γίνει κατανοητό το πόση σημασία έχουν τα χρήματα που δαπανώνται για τους εξοπλισμούς με την κατάσταση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, ανέφερε ενδεικτικά παραδείγματα λέγοντας ότι με τα 4 δις που Μ.Ο. ξοδεύονται από την χώρα μας κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ,  θα μπορούσαν να έχουν κτιστεί 57 νοσοκομεία , ή 1.000 σχολικά συγκροτήματα, ή 40.000 χιλιάδες σπίτια όσοι είναι και οι άστεγοι αυτής της χώρας ή να έχει θωρακιστεί πλήρως η πυροπροστασία και η πολιτική προστασία της χώρας με υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό .

 

Αναφερόμενος σε συγκριτικά στοιχεία είπε ότι την στιγμή όπου που ως συνέπεια  των  αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ε.Ε. υπάρχουν πάνω από 16.000.000 άνεργοι, 12.200.000 νέοι χωρίς εργασία και μόρφωση , 4.100.000 άστεγοι στους δρόμους του ευρωπαϊκού παραδείσου και εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί από την πανδημία. Οι 21 χώρες της Ε.Ε. που είναι μέλη του ΝΑΤΟ όπως τόνισε, συνέβαλαν ώστε ο προϋπολογισμός των στρατιωτικών δαπανών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας το 2020 να φθάσει τα 2 τρις ευρώ!

Ποσά που αν τα προσθέσει κανείς και με τα 2 τρίς που έδωσε η Ε.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την περίοδο του  2008 – 2012 και τα εκατοντάδες δις για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, εύκολα μπορεί να οδηγηθεί σε ασφαλές συμπέρασμα αν τελικά η Ε.Ε. είναι των λαών ή των μονοπωλίων !

 

Εξειδικεύοντας τις συνέπειες για την λαό μας από την συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αναφέρθηκε κατ αρχήν στις αντίθετες συνέπειες που είχαν όλες οι αποφάσεις των αστικών κυβερνήσεων με τις συμφωνίες που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση ή την επέκταση των βάσεων στην χώρα μας. Αφού όπως ανέφερε αντί για την πολυπόθητη ασφάλεια και προστασία που θα έφερναν από τις βλέψεις της “συμμάχου” χώρας, μετά από κάθε συμφωνία η αστική τάξη της Τουρκίας κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την πίεση της για τον στρατηγικό της στόχο που είναι η συνδιαχείρηση και η συνεκμετάλλευση με την αστική τάξη της Ελλάδας των  ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο και γενικότερα στην λεκάνη της Μεσογείου. Στόχος που όπως όλα δείχνουν ότι έχει αρχίσει πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού να επιτυγχάνεται από το 2003  όπως προέκυψε και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις στην εφημερίδα των Νέων από τον  διπλωμάτη – διαπραγματευτή επί κυβέρνησης Σημίτη Χ. Ροζάκη και ενισχύει την προοδευτική εξέλιξη αυτού του στόχου η πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη και των υπουργών άμυνας των δύο χωρών!

 

Στην ίδια κατάληξη ανέφερε οδηγούν και οι διακρατικές, τριμερής ή διμερής συμφωνίες με το  Ισραήλ , την Αίγυπτο , την Κύπρο , το Κατάρ , την Σαουδική Αραβία , την Γαλλία και τα Η.Α.Ε. εξειδικεύοντας τις πρόσφατες εξελίξεις από την προσέγγιση Τουρκίας – Η.Α.Ε. που κατ άλλα είχε υπογράψει πριν ένα έτος συμφωνία η χώρα μας για την αμυντική συνδρομή σε περίπτωση που εγερθεί απειλή ενάντια στην ασφάλεια και την κυριαρχία των δύο χωρών!

Κλείνοντας τόνισε ότι τα αιτήματα του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος έτσι όπως τα προανέφερε ο συναγωνιστής Μπάμπης Βέλλης είναι επίκαιρα όσο ποτέ και πρέπει να γίνουν απαιτητά από το σύνολο του ελληνικού λαού!

 

Έντονος  ο προβληματισμός και πολύ γόνιμος ο διάλογος

 

Στην συνέχεια ακολούθησε ένας πολύ γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος στην βάση των ερωτήσεων που έγιναν και των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, καλύπτοντας και άλλες πτυχές που δεν ήταν δυνατόν να θιχτούν  μέσα από τις δύο θεματικές παρεμβάσεις, όπως: Για τα ζητήματα που αναδεικνύονται από την δράση εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων. Το κατά πόσο είναι ελεύθερη η χώρα μας να επιλέγει τους συμμάχους της. Για τον ρόλο της Κίνας στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα. Τι σημαίνει για την κυριαρχία της χώρας όταν μιλάνε για νατοϊκό έδαφος. Σε ποιες άλλες περιοχές του πλανήτη εξελίσσονται  ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και γενικότερα και για άλλες πτυχές του ιμπεριαλιστικού  ανταγωνισμού στον πόλεμο της Ουκρανίας.

 

 Συνεχίζεται το  πρόγραμμα δράσης των επιτροπών ειρήνης 

 

Κλείνοντας την εκδήλωση η ταμίας της ΕΔΥΕΥΑΘ Έφη Λιθοξοπούλου ενημέρωσε ότι ο ανοιχτός διάλογος για τον πόλεμα στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και στον Δήμο Θερμαϊκού την Κυριακή 3 Απρίλη ώρα 11.00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στους Νέους Επιβάτες.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα των δράσεων για το 2022 της  Επιτροπής Ειρήνης Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει αρχικά την προβολή της αντιπολεμικής ταινίας  ¨ Έλα να δεις “,  στην συνέχεια με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, τα αφηγηματικά οδοιπορικά ιστορικής μνήμης σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο. Καθώς επίσης μίλησε για τις περιπατητικές πεζοπορίες με ιστορικό και ψυχαγωγικό ενδιαφέρον που θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως και στις καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις που προγραμματίζονται με την συμμετοχή μαθητών και γενικά νέων ανθρώπων.

 

Τέλος κάλεσε για μαζική συμμετοχή στις δράσεις και της εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από την ΕΔΥΕΘ το δίμηνο Μάη – Ιούνη στην μνήμη του μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη .

 

Για  την ΕΔΥΕΥΑΘ

Η  Γραμματεία της επιτροπής

Previous Post
Next Post