Αντιπολεμική εκδήλωση στους Νέους Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού

Για την αντιπολεμική εκδήλωση στους Νέους Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού  των Επιτροπών για την Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη Θεσσαλονίκης  & Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

 

Την Κυριακή 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού, η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν  οι Επιτροπές για την Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη Θεσσαλονίκης  & Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

 

Η εκδήλωση συμπεριλάμβανε αρχικά την προβολή ενός 20λεπτου βίντεο σχετικό με τις εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία και στην συνέχεια συνεχίστηκε με τον σύντομο χαιρετισμό της Προέδρου του συλλόγου γυναικών Αγίας Τριάδας Θερμαϊκού μέλους της Ο.Γ.Ε. Ερωφίλη Καλαϊτζάκη ( παραπομπή στο αρχείο του χαιρετισμού ) και με δύο θεματικές παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και Αντιπροέδρου της γραμματείας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.  Νίκο Ζώκα και τον Αντιπρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. Ανθυποπυραγό ε.α. Μιχάλη Μιχαήλ.

 

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνιζε η υπεύθυνη του τμήματος Δημοσίων σχέσεων  της Ε.Δ.Υ.Ε.Υ.Α.Θ. για την περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού Σουλτάνα Νουβάκη ( παραπομπή στο αρχείο της παρουσίασης ) .

 

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ η διάρκεια της προβολής του βίντεο και των τριών παρεμβάσεων διήρκησε 1 ώρα και 10 λεπτά , ο διάλογος που ακολούθησε στην βάση των ερωτήσεων και των προβληματισμών που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους διήρκησε μιάμιση ώρα, με έκδηλη την διάθεση για περαιτέρω συνέχεια.

 

“  Η πάλη των λαών η μόνη πραγματική “απειλή ” για τους ιμπεριαλιστές ”

 

Ο Νίκος Ζώκας στην ομιλιά του με θέμα “ Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια από τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και δυνάμεων ΝΑΤΟ – Ε.Ε. – ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ – ΚΙΝΑΣ.  ” καταδίκασε την εισβολή και τον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, ο οποίος μπορεί να έχει απρόβλεπτες εξελίξεις. Θύμισε τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία το 1999, τις θηριωδίες και τη βαρβαρότητα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ σε βάρος του λαού της γειτονικής μας χώρας, την ατιμωτική συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε αυτόν, με την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου.

 

Τόνισε: « Σήμερα,  που η  ιστορία επαναλαμβάνεται στην Ουκρανία με αλλαγμένους τους ρόλους των πρωταγωνιστών, αλλά με τα ίδια πάντα θύματα, τους λαούς, απαιτείται η καθημερινή μας κινητοποίηση και η μαζική έκφραση της αντίθεσης του λαού μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κάθε εκδήλωση του λαού και του κινήματος, όπως και η σημερινή, πρέπει να γίνει βήμα έκφρασης αυτής της αντίθεσης. Να απαιτήσουμε:

  • Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος!
  • Να σταματήσει η όποια εμπλοκή της Ελλάδας!
  • Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας!

 

Να εκφράσουμε την καταδίκη μας στην απαράδεκτη, ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσσίας. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσσίας, σε όλους τους λαούς, που είναι πάντα τα θύματα της κρεατομηχανής των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Να καταδικάσουμε τις ανιστόρητες, αντικομμουνιστικές και αντισοβιετικές δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, οι οποίες αποτέλεσαν την ιδεολογική προπαρασκευή της απαράδεκτης εισβολής.

Η επίκληση του αντιφασισμού από την ηγεσία της Ρωσίας είναι προσχηματική! Εκμεταλλεύεται το γνήσιο αντιφασιστικό φρόνημα των Ρώσσων, αλλά και της πλειοψηφίας των Ουκρανών. Οι δύο αυτοί λαοί, μαζί με ολόκληρο τον πολυεθνικό σοβιετικό λαό, πλήρωσαν, με εκατομμύρια νεκρούς, βαρύ φόρο αίματος στην πάλη ενάντια στη φασιστική – ναζιστική γερμανική κατοχή και θηριωδία.

Να αναδείξουμε όμως και τις ευθύνες, και να καταδικάσουμε την αισχρή υποκρισία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, των διαφόρων ΜΜΕ, που καμώνονται, ότι τάχα για πρώτη φορά βλέπουν πόλεμο στην Ευρώπη μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι μόλις σήμερα αντιλήφθηκαν τάχα τις πράξεις αναθεώρησης των διεθνών Συνθηκών και αλλαγής των συνόρων». Αναφέρθηκε εξαντλητικά στα αμέτρητα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, τις τελευταίες δεκαετίες, ενάντια στους λαούς της περιοχής, στο κουρέλιασμα του λεγόμενου «διεθνούς δικαίου».

Επεσήμανε ότι «…30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού ο πόλεμος επιστρέφει δεύτερη φορά στην Ευρώπη. Μετά τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, σήμερα ξανά αλληλοσπαράσσονται οι λαοί της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ζουν ένα νέο αδελφοκτόνο πόλεμο.

Λαοί που για πολλές δεκαετίες έζησαν αδελφωμένοι στις συνθήκες του σοσιαλισμού. Που αντιμετώπισαν μαζί και νίκησαν το φασισμό – ναζισμό. Που μαζί κάρφωσαν τη σημαία της Νίκης στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας. Που οικοδόμησαν μαζί το ειρηνικό τους μέλλον. Που δημιούργησαν πρωτοφανή επιτεύγματα σε όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης δημιουργίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της ευημερίας των ανθρώπων. Σήμερα, στις συνθήκες του καπιταλισμού, βρίσκονται σε εχθρικά χαρακώματα.

Αυτήν την ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να την καταργήσει κανένα αντισοβιετικό διάγγελμα του Πούτιν, καμία αντικομμουνιστική απόφαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!»

Εξήγησε ότι «Η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία σήμερα, στη Γιουγκοσλαβία χθες, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, στη Μέσα Ανατολή, στην Αφρική, στον Καύκασο είναι το αποτέλεσμα των ανταγωνισμών και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και Ενώσεις. Γίνεται για τις σφαίρες επιρροής, για τις αγορές, για τις πρώτες ύλες και τις πηγές ενέργειας, για τους αγωγούς και τους δρόμους μεταφοράς τους. Είναι ανταγωνισμοί που, μέσα στη βαθιά κρίση του ιμπεριαλιστικού συστήματος, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με διπλωματικά και πολιτικά μέσα.

Επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα!

Ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήρθε από το πουθενά, δεν αποτελεί κεραυνός εν αιθρία! Ο λαός της Ουκρανίας σήμερα δέχεται τα πυρά των μεγάλων κι αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών κρατών κι Ενώσεων, γιατί η χώρα αυτή διαθέτει μεγάλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, διαθέτει πλούσια κι εύφορη γη, έχει σημαντική γεωστρατηγική θέση και σημασία. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις εδώ και 30 χρόνια προετοίμασαν κι έφεραν το σημερινό πόλεμο.

Κάποια στιγμή ο πόλεμος αυτός θα τελειώσει, με τα όποια θύματα και καταστροφές και για τους δύο λαούς. Ο κίνδυνος όμως για έναν νέο πόλεμο, ίσως ακόμη πιο θανατηφόρο, ακόμη πιο γενικευμένο, δε θα εκλείψει.

Γιατί θα συνεχίσει να υπάρχει η μήτρα που το γεννά, ο ιμπεριαλισμός και η εκμετάλλευση. Αυτήν την ένοχη μήτρα πρέπει να καταστρέψουν οι λαοί!».

Προειδοποίησε: «Και στην Ουκρανία, όπως και στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, το σύστημα ξαμολάει τα λυσσασμένα μαντρόσκυλά του, τις φασιστικές και ναζιστικές ορδές, για να χτυπήσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Στην Ουκρανία τα διάφορα παραστρατιωτικά ναζιστικά τμήματα χρηματοδοτήθηκαν από τους λεγόμενους «ολιγάρχες», από τμήματα της αστικής τάξης δηλαδή. Καλλιεργούν το εθνικιστικό μίσος ανάμεσα στους λαούς για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης και να στρατευτούν οι λαοί κάτω από τα συμφέροντα και τις σημαίες τους.

Οι λαοί δεν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στον έναν ή στον άλλον ιμπεριαλιστή!

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους! Δεν έχουν κανένα όφελος από αυτήν την αντιπαράθεση, το μόνο που θα «κερδίσουν» είναι ο θάνατος, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η φτώχια και η ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Γι’ αυτό ενωμένοι πρέπει να δώσουν τον κοινό τους αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν την εκμετάλλευση και τον πόλεμο.

Η πάγια θέση μας είναι, ότι ούτε ο ελληνικός λαός, μα ούτε και κανείς άλλος λαός, δεν πρέπει να μπει κάτω από τις σημαίες των ιμπεριαλιστών, καμίας αστικής τάξης, ούτε της χώρας του, ούτε και ξένης. Πρέπει να υψώσουν τις δικές τους σημαίες, της κοινωνικής απελευθέρωσης, της κοινής πάλης για έναν κόσμο χωρίς εκμεταλλευτές και εκμετάλλευση, για τη φιλία, τη συνεργασία και τη συναδέλφωση των λαών».

Στιγμάτισε την κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. «Δίπλα της, στην ίδια γραμμή, βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα ευρωατλαντικά κόμματα. Για την λεγόμενη «γεωστρατηγική» αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, για να κλέψουν μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία της καταλήστευσής των λαών, όλοι μαζί εμπλέκουν θανάσιμα το λαό και τη νεολαία μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Επιχειρούν με κάθε τρόπο να στοιχήσουν το λαό πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της κυρίαρχης τάξης, να χειραγωγήσουν τη λαϊκή συνείδηση.

Επιχειρούν να παρουσιάσουν ως δήθεν κοινά τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού με εκείνα του κεφαλαίου. Καλλιεργούν αυταπάτες πως το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, οι διάφορες επικίνδυνες συμφωνίες που υπογράφουν, τα υπέρογκα ποσά για τους εξοπλισμούς, είναι τάχα προς όφελος της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας.

Μετατρέπουν το λαό μας σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε θύμα, σε στόχο αντιποίνων. Η αποστολή όπλων, η μεταφορά Νατοϊκού εξοπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση των αμερικανικών βάσεων της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου, οι αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων βάζουν στο στόχαστρο και σε θανάσιμο κίνδυνο το λαό μας.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας «σταθερότητας και ασφάλειας», είναι πολεμικός εμπρηστής. Καταδικάζουμε τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις,  όπως καταδικάζουμε και τη Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Γαλλία».

Απηύθυνε το κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ «Ο λαός μας, όπως σήμερα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στις συνθήκες της «ιμπεριαλιστικής ειρήνης», αύριο θα πρέπει να αντιπαλέψει και την πολιτική της κυβέρνησης στις συνθήκες ενός «ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και στις κυβερνήσεις της!

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα, ειδικά οι νέοι και οι νέες πρέπει να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος. Ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών να υψώσουμε τη δική μας σημαία της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συναδέλφωσης των ανθρώπων του μόχθου, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών.

Εμείς, οι λαοί έχουμε τη δύναμη!

Οι ιμπεριαλιστές μπορεί να είναι δυνατοί, δεν είναι όμως αήττητοι!

 

Τα «έξυπνα» όπλα τους χρειάζονται τον άνθρωπο για να λειτουργήσουν. Αυτόν τον άνθρωπο που σκέφτεται φοβούνται, τους λαούς θέλουν να χειραγωγήσουν και να καθυποτάξουν.

Θα μας βρίσκουν απέναντί τους, μέχρι να γίνουμε πολλοί, μέχρι να τους ανατρέψουμε!

  • Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!
  • Απαιτούμε η κυβέρνηση να σταματήσει την οποιαδήποτε ανάμειξη και αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία!
  • Να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές!
  • Καμιά διευκόλυνση για τις αμερικανονατοϊκές επιχειρήσεις στην Ουκρανία!
  • Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων!»

 

Και κατέληξε:

«Γνωρίζουμε καλά τις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού μας!

Παλεύουμε ο ίδιος να εμπιστευτεί τη δύναμή του, να γίνει κυρίαρχος στον τόπο του!

Δυναμώνουμε τον αγώνα με το σύνθημα:

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή – μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!»

 

           Κυριαρχικά δικαιώματά – Εξοπλιστικά προγράμματα & Κοινωνικές ανάγκες,

                             χάρισμα στις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης ”

 

 

Ο Μιχάλης Μιχαήλ στην δική του παρέμβαση με θέμα “ Οι συνέπειες από την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς”, τόνισε ότι η σημερινή παρουσία στον χώρο της εκδήλωσης, υποδηλώνει την αυξημένη ευαισθησία για τις επικίνδυνες εξελίξεις όσων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των επιτροπών ειρήνης. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συζητήσουν από κοινού τα γεγονότα που είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτή την στιγμή στο μέτωπο της Ουκρανίας, έτσι όμως όπως πραγματικά διαδραματίζονται στα παρασκήνια και όχι στην αυλαία του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Τόνισε ότι το δράμα του Ουκρανικού Λαού είναι αποτέλεσμα των αντιτιθέμενων συμφερόντων που συγκρούονται αυτή την φορά για τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στην Ουκρανία,  “ χθες” στην Συρία , την Λιβύη  , το Ιράκ , το Αφγανιστάν και την Γιουγκοσλαβία.

 

Αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή σχετικά με την δημιουργία του ΝΑΤΟ, την διαχρονική εξέλιξη των πολεμικών επεμβάσεων του, την ένταξη της χώρας μας σε αυτό και το αφήγημα της διατήρησης του μετά την διάλυση του συμφώνου Βαρσοβίας, εστιάζοντας στις συνέπειες από την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

Η συμμετοχή της χώρας μας στην λυκοσυμμαχία δεν βοήθησε τον λαό μας ούτε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αντιθέτως!

Ας δούμε όμως είπε, ποια είναι η πολυδιαφημιζόμενη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις βλέψεις μίας “ συμμάχου ”χώρας που σερβίρουν στον λαό χρόνια τώρα.

 

Περί προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

 

           Με την χώρα μας να είναι ενταγμένη στο ΝΑΤΟ τόνισε :

 

  • Έγινε το πραξικόπημα με την ανατροπή του Μακαρίου και ακολούθησε η εισβολή στην Κύπρο.
  • Το 38% των εδαφών της Κύπρου μετά από 47 χρόνια παραμένει υπό τουρκική κατοχή και προωθείται η διχοτόμηση του με την δημιουργία δύο κρατών.
  • Το Αιγαίο έχει γκριζάρει και θεωρείται ενιαίος επιχειρησιακός χώρος, χωρίς σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα όταν εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Όταν όμως θα δεχθεί η χώρα μας επίθεση από την γείτονα χώρα τότε το νατοϊκό έδαφος, βαπτίζεται αυτομάτως “ ελληνικό ” με την επισήμανση δεν μπορούμε να επέμβουμε μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ !
  • Η Τουρκία υπέγραψε το τουρκολυβικό σύμφωνο, που αποκόβει την ελληνική από την κυπριακή ΑΟΖ και στρώνει το έδαφος για μειωμένη ελληνική κυριαρχία στην Ανατ. Μεσόγειο.
  • Αμφισβητείται η ΑΟΖ του Καστελόριζου και η Ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Βορείου Αιγαίου από την σύμμαχο χώρα Τουρκία η οποία απαιτεί και την αποστρατικοποίηση τους.
  • Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ επιχειρεί να αναθεωρήσει τη συνθήκη της Λοζάνης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως το έχει ήδη κάνει έχοντας εισβάλει στη Συρία και στο Ιράκ, την στιγμή που εμείς ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ παίρνουμε μέρος στην πολεμική προετοιμασία της συμμαχίας για να αντιμετωπίσει τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας με την εισβολή στην Ουκρανία!
  • Η χώρα μας μπήκε πλέον στο στόχαστρο των οπλικών συστημάτων της Ρωσίας συνέπεια της εμπλοκής μας στην μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων για την περικύκλωση της Ρωσίας και το γεγονός ότι έχει μετατραπεί όλη η ελληνική επικράτεια ορμητήριο του ΝΑΤΟ με στρατιωτικές βάσεις και υποδομές.

 

Σχετικά με τα “οφέλη” μέσω των στρατηγικών στρατιωτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ 

 

Επίσης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα που φέρνουν οι εκάστοτε στρατιωτικές συμφωνίες που υπογράφει η χώρα μας με τις ΗΠΑ για την παραμονή, επέκταση ή την δημιουργία νέων βάσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετά από κάθε συμφωνία που υπογράφεται με τις ΗΠΑ, η Τουρκία κλιμακώνει την πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και φέρνει πιο κοντά την επιδίωξη της για την οριστική διευθέτηση με σκοπό την συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση των πηγών ενέργειας.

Ως συνέχεια των διαβουλεύσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο εδώ και χρόνια,  μετά και τις σχετικές αποκαλύψεις διπλωμάτη της κυβέρνησης Σημίτη, έγιναν και οι δύο πρόσφατες συναντήσεις Ερντογάν – Μητσοτάκη και των δύο υπουργών άμυνας που κατά τ άλλα κονταροχτυπιούνται συνεχώς μέσω των ΜΜΕ με βαρύγδουπους πολεμικούς διθυράμβους !

Στην συνέχεια αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε τρις συμφωνίες που έγιναν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και συγκεκριμένα:

 

  • Συμφωνία του 1990:

Μετά την συμφωνία αυτή το 1995 η Τούρκικη Εθνοσυνέλευση εξέδωσε το CASUS BELLI σε περίπτωση επέκτασης της Αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια που προβλέπεται από την διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας του1982.

Το 1996  δημιουργήθηκε η κρίση των Ιμιών με αποτέλεσμα την διαμόρφωση των Γκρίζων ζώνων  και την καθιέρωση από το ΝΑΤΟ του “ Ενιαίου Επιχειρησιακού χώρου ” στο Αιγαίο.

 

  • Συμφωνία του 2019:

Μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο για την σημασία της συμφωνίας υπέρ της χώρας μας και την σχετική κριτική για την παραβατικότητα της Τουρκίας, ξεκίνησε από την τουρκική πλευρά ένα μπαράζ αμφισβητήσεων και παραβιάσεων και αρκετές φορές έφθασαν οι δύο χώρες μπροστά στον κίνδυνο ενός πολεμικού επεισοδίου.

 

  • Συμφωνία του 2021 :

Στον απόηχο των δηλώσεων του Υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μπιλκεν, για προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, η Τουρκία ισχυροποίησε την απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών αμφισβητώντας ευθέως  την ελληνική κυριαρχία τους.

 

Επεσήμανε στην συνέχεια ότι την ίδια “επιτυχή” κατάληξη για την θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας είχαν και οι σχετικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν με το  Ισραήλ , την Σαουδική Αραβία , την Γαλλία και τα Η.Α.Ε. αφού όλες σχεδόν οι παραπάνω χώρες άρχισαν μία μία να αφήνουν στην άκρη τα αγκάθια του παρελθόντος με την Τουρκία και να την προσεγγίζουν  προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δικών τους αστικών τάξεων !

 

Δαπάνες δισεκατομμυρίων για τις εξοπλιστικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, με τον λαό αντιμέτωπο με φτώχεια, ανεργία , ακρίβεια, πανδημία και τις συνέπειες από φυσικές καταστροφές !

 

  Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των εξοπλισμών με εκτενή αναφορά στην διαχρονική εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων των τελευταίων 50 χρόνων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όπως αποδείχθηκε στην πράξη όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα από την περίοδο της χούντας και μετά ήταν προσαρμοσμένα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα από την περίοδο της χούντας που ενώ το πολεμικό Ναυτικό και η πολεμική αεροπορία είχε προμηθευτεί πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ικανό αριθμό για αποτροπή από πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη δεν πήραν εντολή να εμπλακούν, αν και είχαν τη δυνατότητα θετικής συμβολής, από την στιγμή που και τα σχετικά επιτελικά σχέδια ήταν έτοιμα.

Η απάντηση για πιο λόγο πήραν αυτά τα όπλα αφού δεν τα χρησιμοποίησαν για την αποτροπή της εισβολής, είναι η ίδια που ισχύει για τις συστοιχίες πάτριοτ που στέλνονται στην Σαουδική Αραβία. Η ίδια για τα μαχητικά που περιπολούν στον εναέριο χώρο των δυτικών Βαλκανίων και αυτά που συνοδεύουν βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ ή αυτά που κατασκοπεύουν στα σύνορα της Ουκρανίας τις ρωσικές δυνάμεις. Είναι η ίδια για τα πλοία που περιπολούν έξω από το Ιράν και αυτά που συνοδεύουν γαλλικά και αμερικανικά αεροπλανοφόρα σε όποια εγκληματική τους αποστολή! Για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ !

 

‘Αλώστε το έχουν διαχρονικά ομολογήσει και το ίδιο το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης !

Αυτό παραδέχτηκε και ο  Άκης Τζοχατζόπουλος τον Σεπτέμβρη του 2000 εδώ από την Θεσσαλονίκη για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 4,5 τρις δραχμών του 2001 – 2005 .

Αυτό ακριβώς επιβεβαίωνε και ο Δ. Αβραμόπουλος με σχετικές δηλώσεις του την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εθνικής άμυνας το 2011 & το 2013.

 

Ο λαός υποβάλετε λοιπόν σε θυσίες και πολύχρονες στερήσεις με χρυσοπληρωμένες Αγορές του αιώνα, με αγορές μέσα από τα πενταετή Ενιαία Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων τα γνωστά ΕΜΠΑΕ,  αυξάνοντας το χρέος που του έχουν φορτώσει στην πλάτη η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό μέσα από τις ληστρικές συμβάσεις των αμερικανικών δανείων ΕΦ ΕΜ ΕΣ” (Foreign Military Sales (FMS), για να παίρνει μέρος στους βρώμικους αιματοβαμμένους σχεδιασμούς των ευρωαντλαντικών συμμάχων  και της Ε.Ε. με θύματα τους λαούς και βασικό στόχο τον πλούτο των χωρών τους.

 

Θα πλημμύρισαν από υπερηφάνεια όλοι αυτοί όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της συμμαχίας έστεφε χρυσό πρωταθλητή την χώρας μας, αφού μετά από πολύχρονο σκληρό κατοστάρι στην κούρσα των εξοπλισμών κατάφερε να αφήσει πίσω της την δεύτερη θέση που με “ κόπο ” διατηρούσε για αρκετά χρόνια διαθέτοντας πάνω από 2%  του ΑΕΠ, και το 2021 βρέθηκε επάξια στην πρώτη θέση με 6,496 δις και 3,59% του ΑΕΠ (179,9 δις).

 

Αυτό κι αν είναι κατόρθωμα αφού ξόδεψε σχεδόν διπλάσιο ποσό από ότι είχε υποχρέωση σύμφωνα με τα νατοϊκά δεδομένα (  2% = 3,598 δις ) την στιγμή που μόνο 6 ακόμη χώρες εκτός των ΗΠΑ και της χώρας μας από τις 30 χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ  είχαν οριακά περάσει πάνω από το 2% !

 

Οι χαρές μας όμως είπε ότι δεν σταμάτησαν μόνο εκεί, αφού κατάφερε η κυβέρνηση να πάρει ακόμη μια πρωτιά για την χώρα μας ξεπερνώντας το 20% για τους νέους μείζονες εξοπλισμούς με το +38,8% των δαπανών για το 2021 που αντιστοιχεί σε 2,52 δις, ενώ η υποχρέωση του 20% ήταν  το μισό σχεδόν ποσό με 1,299 δις !

Οι εξοπλιστικές δαπάνες για το 2021 αντιστοιχούν σε 2.656 δολάρια χρέος για κάθε 4μελή λαϊκή οικογένεια και έρχεται να προστεθεί πάνω σε τόσα άλλα χρέη, ρυθμίσεις και υποχρεώσεις !

Υπάρχει όμως και ακόμη μία πρωτιά που διεκδικεί η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προσπαθειών και όλων των προηγούμενων. Η πρωτιά των λιγότερων δαπανών για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων που αντιστοιχούν στο 65%  των εδαφών της χώρας. Αφού για την ίδια χρονιά « σπατάλησε » 1.700.000 ευρώ για προληπτικές παρεμβάσεις δηλαδή το 0,00095% του ΑΕΠ με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα με πάνω από 1.300.000 καμένες δασικές εκτάσεις και εκατοντάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες και υποδομές!

 

Αρκεί όμως να σκεφτεί κανείς ότι τα 300 εκατομμύρια που δίνονταν από το υστέρημα του λαού μας κάθε χρόνο για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αντί να χορηγούνται για να ζεσταθούν κάποια εκατομμύρια ακόμη λαϊκών οικογενειών μέσα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ξοδεύονταν για να  καταστρέψουν μετά από 20 χρόνια αμερικανικής κατοχής έναν δυστυχισμένο λαό !

Να σκεφτεί ότι σωρευτικά τα 300 εκατομμύρια στα 20 χρόνια έγιναν 6 δίς και πως με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να έχουν κτιστεί:

  • 85 νοσοκομεία σε όλη την χώρα με βάση το κόστος κατασκευής του νοσοκομείου Χαλκίδας που  έφθασε τα  70.000.000 ευρώ ή
  • 1.500 σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα με Μ.Ο. κατασκευής 4.000.000 το ένα ή
  • 60.000 σύγχρονα σπίτια 90m2 για λαϊκές οικογένειες και άστεγους που αριθμούν στην χώρα μας περίπου 40.000 και με κόστος κατασκευής 100.000 το καθένα.

Πόσο κυνισμό και αναλγησία να αντέξει ακόμη κανείς!

  • Θα είχαν γίνει μία σειρά από αντιπλημμυρικά έργα και θα είχε θωρακιστεί πλήρως η πολιτική προστασία της χώρας και οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτή.

 

    Για ποιόν λοιπόν γίνονται όλες αυτές οι συμφωνίες, όλες αυτές οι εξοπλιστικές δαπάνες ;

 

Όχι φυσικά για την άμυνα της χώρας, αλλά για να ανοίγουν επενδυτικές ευκαιρίες για την αστική τάξη της χώρας και να προσδοκά μερίδιο από την λεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών όπου επεμβαίνει η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ . Για αυτόν ακριβώς τον λόγο :

  • Χρηματοδοτούν όλες αυτές τις στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό από την Ουκρανία μέχρι την ζώνη του Σαχέλ και το Αφγανιστάν.
  • Υποστηρίζουν με θέρμη όλες οι αστικές ελληνικές κυβερνήσεις την νατοϊκή «υποχρέωση» των κρατών να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες και με την δέσμευση ότι το 20% των στρατιωτικών δαπανών κάθε χρόνο θα αφορά νέους εξοπλισμούς.
  • Στην ΕΕ η χώρα έχει δεσμευτεί να διαθέσει, σύμφωνα με την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση του 2001, ενδεικτικά: Το στρατηγείο στη Λάρισα, μια ταξιαρχία 3.500 ατόμων, 2 φρεγάτες 4 πυραυλακάτους, 30 μαχητικά αεροσκάφη κλπ.
  • Στέλνουν τους Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία .
  • Μαχητικά της Ελλάδας χρυσοπληρωμένα από τον λαό μας φυλάνε τον εναέριο χώρο της Αλβανίας , του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Μαχητικά αεροπλάνα συνοδεύουν βομβαρδιστικά των Η.Π.Α. όπου έχουν ανάψει φωτιές το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του.
  • Ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ στέλνονται σε Ρουμανία, Πολωνία για να συμβάλουν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ ενάντια στην Ρωσία και κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα στα σύνορα της Ουκρανίας για την επιτήρηση των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
  • Οι Φρεγάτες του ελληνικού στόλου συνοδεύουν τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
  • Ελληνικά πολεμικά πλοία συμμετέχουν στον θαλάσσιο αποκλεισμό του ΙΡΑΝ !
  •  Αδειάζουν τις αποθήκες των νησιών μας από αντιαρματικά και αντιεροπορικά όπλα για να τα στείλουν στην Ουκρανία και σκέφτονται να στείλουν και τους πυραύλους S300, ενέργειες που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις ένοπλες δυνάμεις.
  • Συμμετέχουν μαζί με άλλες 22 χώρες του ΝΑΤΟ στην στρατιωτική ανάπτυξη γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας για ενδεχόμενη πολεμική αντίδραση ενάντια στην Ρωσία.

 

    Τόσο ξεκάθαρα είναι λοιπόν τα πράγματα και τα “οφέλη” του λαού και της χώρας μας όπως τόνισε από την παραμονή μας στην λυκοσυμμαχία! 

 

Κλείνοντας επισήμανε ότι, η στάση σιωπής που κράτησαν απέναντι στην ρώσικη συμμετοχή στο μακέλεμα του εξεγερμένου λάου του Καζακστάν, όλοι όσοι σήμερα παίρνουν μέρος στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, κατηγορώντας την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, καταδεικνύει ότι ένας είναι ο εφιάλτης των απανταχού ιμπεριαλιστών πέρα από κάθε μεταξύ τους ανταγωνισμό στην γεωπολιτική σκακιέρα, η ταξική αφύπνιση των λαών !

 

Σ  αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να παλέψουμε μέσα από τις γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος για να σταματήσουν οι πόλεμοι και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο !

 

“Επιτακτική ανάγκη ο ανοιχτός διάλογος στην βάση των εξελίξεων ”

 

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ένας πολύ γόνιμος διάλογος στην βάση των ερωτήσεων που έγιναν και των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν αλλά και της έκδηλης ανησυχίας που εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες για την εξελίξεις στο πεδίο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Το γεγονός ότι ο διάλογος αυτός ξεπέρασε κατά πολύ το χρονικό πλάνο του προγράμματος της εκδήλωσης που διήρκησε 1 ώρα και 10 λεπτά και συνεχίστηκε επί 1 ώρα και 30 λεπτά επιπλέον, και από ότι φάνηκε ούτε αυτός ο χρόνος ήταν αρκετός, αφού υπήρχε η διάθεση για πολλά ακόμη ερωτήματα που δυστυχώς λόγω του συγκεκριμένου χρόνου διάθεσης της αίθουσας δεν ήταν εφικτό να υποβληθούν. Μέσα από αυτόν τον διάλογο καλύφθηκαν και άλλες πτυχές όπως:

  • Ποια είναι η κατάσταση στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης.
  • Τι χαρακτήρα έχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας και ποιες ανάγκες εξυπηρετούν.
  • Όταν συζητάμε για το αξιόμαχο των ένοπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβάνονται οι συνθήκες διαβίωσης και οι ανάγκες των φαντάρων που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα.
  • Τι πραγματικά έγινε το 1999 με τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία, ποια ήταν η στάση των πολιτικών δυνάμεων και του κινήματος ειρήνης και πως ρεζίλεψε τις νατοϊκές δυνάμεις το αντιπολεμικό κίνημα της Θεσσαλονίκης.
  • Τι εννοούν όταν λένε ζωτικός χώρος του ΝΑΤΟ ή νατοϊκό έδαφος.
  • Πως αξιοποιείτε το προσφυγικό ζήτημα σε τοπικό και διεθνές περιβάλλον στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
  • Πως γίνεται η συστηματική παρέμβαση στην συνείδηση των νέων ανθρώπων μέσω των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την εξοικείωση τους με τον πόλεμο.
  • Πως πραγματοποιείτε η παρέμβαση του ΝΑΤΟ στα προγράμματα σπουδών και της Ε.Ε. στην διαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αντικομουνιστικό προσανατολισμό.
  • Πως εκφράζεται στις σημερινές συνθήκες η άρνηση του λαού μας για την εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία.
  • Πως θα μπορούσε να παρέμβει το γονεϊκό κίνημα και το κίνημα ειρήνης στην ενημέρωση των μαθητών για τα ζητήματα του πολέμου και της Ειρήνης και άλλα πολλά ερωτήματα.

 

  Το κίνημα Ειρήνης παρόν στους αγώνες του λαού και στην αντιπολεμική δράση

 

Κλείνοντας η υπεύθυνη του τμήματος δημοσίων σχέσεων της ΕΔΥΕΥΑΘ Σουλτάνα Νουβάκη ενημέρωσε ότι ο ανοιχτός διάλογος για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές της Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

 

Τόνισε ότι το ραντεβού μας ανανεώνεται στους αγώνες και τις δράσεις που έχει προγραμματίσει ή θα συμμετάσχει με άλλους φορείς το κίνημα ειρήνης στο αμέσως επόμενο διάστημα:

 

  • Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 6 του Απρίλη.
  • Την επόμενη Κυριακή 10 του Απρίλη , στις 6μμ στο Κοινοτικό Κατάστημα Αγίας Τριάδας ο σύλλογος γυναικών Αγίας Τριάδας οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ισότητα στα λόγια ή Ισοτιμία στην πράξη; Εκμετάλλευση και Βία κατά των γυναικών».
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης την Κυριακή 10 του Απρίλη έχει προγραμματίσει την προβολή της αντιπολεμικής ταινίας «Έλα να δεις» στο πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θέρμης και στην συνέχεια θα προγραμματιστούν προβολές και σε άλλα αστικά κέντρα των Δήμων Θερμαϊκού και Πυλαίας Χορτιάτη.
  • Στην συνέχεια με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, τα αφηγηματικά οδοιπορικά ιστορικής μνήμης σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο.
  • Καθώς επίσης θα σας καλέσει να συμμετάσχετε και στις περιπατητικές πεζοπορίες με ιστορικό και ψυχαγωγικό ενδιαφέρον που θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως και στις καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις με την συμμετοχή μαθητών και γενικά νέων ανθρώπων.

 

Για όλα αυτά θα υπάρξει σχετική ενημέρωση!

Σας ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά για την συμμετοχή σας.

Γειά σας !

Για  την ΕΔΥΕΥΑΘ

Η  Γραμματεία της επιτροπής

 

Ομιλιά Προέδρου ΕΔΥΕΘ Νίκου Ζώκα

Χαιρετισμός προέδρου συλλόγου γυναικών Αγιάς Τριάδας μέλους της ΟΓΕ

Χαιρετισμός Σουλτάνας Νουβάκη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεσων ΕΔΥΕΥΑΘ

Previous Post
Next Post