Ψήφισμα προς τα Δημοτικά Συμβούλια της Θεσσαλονίκης κατά της αποστολής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), συναισθανόμενη τους πολύ μεγάλους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί για τον λαό της χώρας και τους λαούς της περιοχής εξαιτίας των πολέμων στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, την όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και στην Ερυθρά Θάλασσα καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων της Θεσσαλονίκης να αντιδράσουν στην αποστολή φρεγάτας και προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα και σε κάθε άλλη αποστολή εκτός συνόρων.

Το ψήφισμα της ΕΔΥΕΘ:

«Οι ιμπεριαλιστικοί οικονομικοί και στρατιωτικοί ανταγωνισμοί ολοένα και οξύνονται, γίνονται ολοένα και πιο καταστροφικοί, πιο φονικοί, “αγκαλιάζουν” νέες περιοχές του πλανήτη. Οι μηχανές της πολεμικής προετοιμασίας δουλεύουν στο “φουλ”, καθώς οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων της Ενέργειας και του εμπορίου, των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Ο κίνδυνος ολοκληρωτικής γενίκευσης του πολέμου είναι υπαρκτός και η κατάσταση γίνεται πολύ επικίνδυνη για όλους τους λαούς! Ούτε άμυνα, ούτε ασφάλεια, ούτε σταθερότητα υπάρχει μέσα στις συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως πολλές φορές έχει αποδείξει η ιστορία και η σημερινή πραγματικότητα. Στην περιοχή μας βρίσκονται σε εξέλιξη δύο αιματηροί πόλεμοι στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και μία πολύ επικίνδυνη στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία απειλεί να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή και να συμπεριλάβει πολλές χώρες.

Οι επιπτώσεις αυτών των πολέμων είναι ήδη ορατές για τους εργαζόμενους και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος κινδυνεύει όχι μόνο λόγω της εγγύτητας στις εστίες του πολέμου, αλλά και λόγω της ανάμειξης της χώρας μας σε αυτούς.

Οι κίνδυνοι αυτοί στοιχειοθετούνται από την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και τη χρήση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, τη χρήση της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, της βάσης ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και του πεδίου βολής του Λιτοχώρου, από τη χρήση της βάσης της Σούδας και την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών πλοίων στις εστίες του πολέμου.

Τελευταία πράξη αυτής της ανάμειξης είναι η προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει τη διοίκηση της ευρωενωσιακής επιχείρησης “Aspides” στην Ερυθρά Θάλασσα, στέλνοντας ταυτόχρονα τη φρεγάτα “Ύδρα” στην περιοχή, βαθαίνοντας την εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες και ταυτόχρονα γίνεται πολεμικός στόχος αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με πολύ σοβαρές απειλές για την ασφάλεια του λαού μας! Οι Έλληνες στρατιωτικοί και τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας κινδυνεύουν θανάσιμα από τη συμμετοχή τους σε αποστολές στο εξωτερικό για ξένα συμφέροντα.

Οι αποστολές αυτές έχουν στόχο να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ και των Ελλήνων εφοπλιστών, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού. Αυτό το καταλαβαίνουν πολύ καλά και οι στρατευμένοι νέοι μας, που με δηλώσεις τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας στις εστίες πολέμου. Οι στρατευμένοι μας έδωσαν όρκο να υπερασπιστούν τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και τον λαό της πατρίδας μας και όχι να βρίσκονται σε αποστολές 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας. Χρειάζεται να συμβάλουμε όλοι για να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Απαιτούμε:

  • Καμία ανάμειξη της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να μη σταλεί η ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και να επιστρέψουν όσες άλλες βρίσκονται σε ξένες θάλασσες. Να γυρίσουν πίσω όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές στο εξωτερικό.
  • Να σταματήσει κάθε δίωξη στρατευμένου που εκφράζει ελεύθερα την αντίθεσή του σε αποφάσεις που στέλνουν τα παιδιά μας στον πόλεμο.
  • Να ακυρωθεί η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ και να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που βρίσκονται στη χώρα.
  • Καμιά συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί τον λαό της Παλαιστίνης!».
Previous Post
Next Post