Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 73 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 2 Μάρτη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία από το ρεμπέτικο σχήμα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια.

Οι μαθητές του ρεμπέτικου σχήματος του Μουσικού Σχολείου έλαβαν αναμνηστικό έπαινο συμμετοχής από την ΕΔΥΕΘ.

Ταυτόχρονα, εγκαινιάστηκε στον χώρο έκθεση με εικαστικά έργα εκατοντάδων μικρών μαθητών που, εμπνευσμένοι από την ζωή και τον αγώνα του Νίκου Νικηφορίδη και ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, φιλοτέχνησαν έργα για την Ειρήνη.

Τα σχολεία που συμμετείχαν φέτος με έργα τους ήταν:

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παύλου
  • 4ο Γυμνάσιο Νεάπολης
  • 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης

Συμμετείχαν επίσης τα πολιτιστικά τμήματα των ΚΔΑΠ του δήμου μας.

Όλες οι συμμετοχές των παιδιών λαμβάνουν τον αναμνηστικό έπαινο συμμετοχής από την ΕΔΥΕΘ.

Χαιρετισμό στο άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Μπάμπης Βέλλης, Γενικός Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τους «μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του δήμου μας που με τα υπέροχα εικαστικά έργα τους εξέφρασαν, με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, τον αποτροπιασμό τους για τους εγκληματικούς πολέμους όπως και τη θέληση και αγάπη τους για έναν κόσμο ειρηνικό με πανανθρώπινες αξίες».

Στη συνέχεια, μίλησε για τη ζωή και τους αγώνες του Νίκου Νικηφορίδη, προσθέτοντας: “Σήμερα, 73 χρόνια μετά τη θυσία του Νίκου Νικηφορίδη η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ, προς όφελος Ελληνικών και ξένων μονοπωλίων, μετατρέποντας την χώρα μας σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση και προπύργιο Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, βάζοντας σε τεράστιους κινδύνους τη χώρα και τον λαό μας.

Ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες με τις πολιτικές και στρατιωτικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει βαρύνονται γι’ αυτή την κατάσταση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, απογείωσε την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους εγκληματικούς σχεδιασμούς, στέλνοντας όχι μόνο πολεμικό υλικό στον πόλεμο της Ουκρανίας – πολεμικό υλικό που είναι απαραίτητο για την άμυνα της χώρας μας – αλλά στέλνει τώρα και φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού, μαζί με Έλληνες στρατευμένους, στο στόμα του λύκου, χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα της χώρας μας, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο μόνος λόγος που ταξιδεύει προς την φωτιά του πολέμου η φρεγάτα και το Ελληνικό πλήρωμα, είναι να υπερασπίσει τους εγκληματικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ όπως και τα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Η ΕΔΥΕΘ, όπως και κάθε δημοκράτης φιλειρηνιστής άνθρωπος στη χώρα μας, απαιτεί:

  • Να απεμπλακεί τώρα η χώρα μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ
  • Να μην χρησιμοποιηθεί καμιά Ευρωατλαντική υποδομή από το έδαφος της Ελλάδας για τις επιχειρήσεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και όπου αλλού.
  • Καμιά αποστολή στρατιωτικού υλικού και Ελλήνων στρατιωτικών εκτός συνόρων”.

Την Κυριακή 3 Μάρτη ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με πορεία από τον χώρο του 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου προς το μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, που βρίσκεται στο πάρκο Ειρήνης στις Συκιές (οδός Αλ. Παπαναστασίου), όπου κατατέθηκαν στεφάνια από την ΕΔΥΕΘ, τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Συκεών (μέλος ΟΓΕ) και τις Οργανώσεις Βάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις Συκιές.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Μακεδονίας» Κώστας Ιντζές και Γιώργος Χαβατζάς.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Τσακίρογλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, που μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και των φορέων που στηρίζουν τις εκδηλώσεις, τιμούμε τη θυσία του πρωτομάρτυρα του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης της χώρας, του νεολαίου αγωνιστή Νίκου Νικηφορίδη.

Τιμούμε τον Νίκο Νικηφορίδη σε συνθήκες πολύ δύσκολες για τη ζωή του λαού μας.  Μόλις λίγες μέρες πριν ο λαός και η νεολαία τιμήσαμε τα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη. Η αιτία του εγκλήματος είναι γνωστή! Το σύστημα της εκμετάλλευσης σκοτώνει στους πολέμους που προκαλεί, σκοτώνει όμως και στη λεγόμενη “ειρήνη” του. Γιατί η κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στο σύστημα αυτό είναι υποταγμένη στο ανελέητο κυνήγι του κέρδους. Γιατί μπροστά στο κέρδος των κεφαλαιοκρατών απαξιώνεται απόλυτα η ανθρώπινη ζωή και ύπαρξη. Γιατί τα κέρδη των εκμεταλλευτών είναι το αίμα μας και οι ζωές μας. Ο λαός και οι νεολαία πρέπει να τιμωρήσουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της τραγωδίας στα Τέμπη, στη Μάνδρα Αττικής, στο Μάτι, στη Θεσσαλία, στον Έβρο. Να πληρώσει για τα βαριά εγκλήματά του το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και τα κόμματα που το υπηρετούν.

Είναι χρέος μας να αλλάξουμε τα πράγματα! Πρέπει να γίνουμε πολλοί, πολύ περισσότεροι στον αγώνα για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση!

(…)Σήμερα που τα μαύρα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν ολόκληρη την περιοχή πρέπει να σημάνει συναγερμός! Απαιτείται η κινητοποίηση και η μαζική έκφραση της αντίθεσης του λαού μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να απαιτήσουμε το άμεσο σταμάτημά τους! Να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και την επικίνδυνη ανάμειξη της χώρας μας, στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και πλοίων στη Μέση Ανατολή. Να σταματήσει η συνεργασία με το Ισραήλ, το κράτος-δολοφόνο που σφαγιάζει τον μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης».

O Γιώργος Τσακίρογλου μίλησε για τη ζωή, τους αγώνες και την εκτέλεση του 23χρονου τότε νεολαίου, πρωτομάρτυρα του κινήματος ειρήνης στη χώρα για το «έγκλημα» της συλλογής υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, κάτω από την διεθνή καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, γνωστή ως «Έκκληση της Στοκχόλμης» και σημείωσε: «Μαζί με τον Νικηφορίδη εκτελέστηκαν και άλλοι έξι λαϊκοί αγωνιστές, που είχαν καταδικαστεί σε άλλη δίκη γιατί ήταν μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας – οι Θόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος και Ρήγας Παραθυράς.

Με τη δράση του και τη θυσία του ο Ν. Νικηφορίδης άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση, 4 χρόνια αργότερα το 1955, της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.  Η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη δεν ήταν μάταιη, δεν πήγε χαμένη! Με το αίμα του πότισε κι αυτός το δέντρο της ανυπακοής και της απειθαρχίας στη νομιμότητα των εκμεταλλευτών, της ανατροπής του σάπιου συστήματός τους, το δέντρο της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

 

Φίλες και φίλοι, νέοι και νέες, συναγωνιστές,

Σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη είναι η συνέχιση των αγώνων του. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, τον κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος της πατρίδας μας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το εκμεταλλευτικό σύστημα που τους γεννά. Να δυναμώσει η κοινή πάλη και η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, ο κάθε λαός να γίνει κυρίαρχος στον τόπο του»!

Previous Post
Next Post