Συνεχίζονται με επιτυχία οι πολύμορφες εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζονται με επιτυχία οι πολύμορφες εκδηλώσεις της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), στα πλαίσια της 73ης επετείου από την εκτέλεση του αγωνιστή και πρωτομάρτυρα της Ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη.

Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων και μετά τον ιστορικό περίπατο των μαθητών του ΓΕΛ Καλινδοίων-Ζαγκλιβερίου στο Επταπύργιο, διοργάνωσε ομιλία-συζήτηση με τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Συκεών για τη ζωή και τη δράση του Νίκου Νικηφορίδη αναδεικνύοντας το φωτεινό μήνυμα αγώνα, που άφησε παρακαταθήκη προς τους νέους ανθρώπους η θυσία του αγωνιστή. Ένα μήνυμα πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για μια ζωή ελεύθερη από τους δυνάστες μας, με πανανθρώπινα ιδανικά, άξια των ονείρων και των δυνατοτήτων των νέων ανθρώπων.

Συνεχίζοντας την δραστηριότητά της η ΕΔΥΕΘ, υποδέχτηκε χθες (29/2) μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Λύκειο Αρμενίου Λάρισας, στο ιστορικό μνημείο του Γεντί Κουλέ.

Η Κατερίνα Καστρίδου, ιστορικός και μέλος της ΕΔΥΕΘ, παρουσίασε όλη την ιστορική διαδρομή του κάστρου, από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι τη σύγχρονη ιστορία όπου το Γεντί Κουλέ μετατράπηκε σε χώρο φυλάκισης, βασανιστηρίων και εκτελέσεων αγωνιστών.

Ένας από τους εκτελεσμένους αγωνιστές ήταν και ο Νίκος Νικηφορίδης που εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη του 1951.

Η ΕΔΥΕΘ, για μια ακόμη φορά, διαπίστωσε το τεράστιο ενδιαφέρον των νέων παιδιών για την ιστορική μάθηση και μνήμη.

Σχολεία που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να απευθυνθούν στην γραμματεία της ΕΔΥΕΘ, στο τηλέφωνο 6979 798.500

Θεσσαλονίκη, 01/03/2024

 

Previous Post
Next Post