ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

H συμβολή της ΕΣΣΔ στο τσάκισμα της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα διδάγματα για το σήμερα

 

 

Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πραγματοποιήθηκε στις 9 Μάη 2022 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τους υποψήφιους με την ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ στο Σύλλογο του Πανεπιστημίου.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Ζώκας, Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ενώ μετά την εισήγηση αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος με τους φοιτητές, που αφορούσε την 77η επέτειο της συντριβής του ναζισμού – φασισμού, αλλά και τα διδάγματα για το σήμερα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Ν. Ζώκας τόνισε, ότι η συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μάη 1945 από τη Σοβιετική Ένωση και τον Κόκκινο Στρατό αποτέλεσε μία πολύ σημαντική νίκη των λαών επί του ιμπεριαλισμού. Στην νίκη αυτή η Σοβιετική Ένωση είχε την κύρια, την καθοριστική συνεισφορά, αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης με τα αντιστασιακά κινήματα που αναπτύχθηκαν – όπως ήταν και το κίνημα στη χώρα μας, οργανωμένο από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ – είχαν τη δική τους συμβολή.

«Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών απέδειξε, ότι ο ιμπεριαλισμός, όσο δυνατός κι αν φαίνεται, δεν είναι αήττητος», τόνισε ο ομιλητής, αναδεικνύοντας σειρά άλλων ιστορικών παραδειγμάτων από τους αγώνες του λαού μας.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στην προετοιμασία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου από τη ναζιστική Γερμανία και στην επίθεση ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, αναδεικνύοντας ωστόσο και τις βαριές ευθύνες και των άλλων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων – Μ. Βρετανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ – στην  προετοιμασία και τη διεξαγωγή του.

Ανέδειξε τα μεγάλα προτερήματα του σοσιαλισμού, που οικοδομήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, τα οποία καθόρισαν και την αντιφασιστική νίκη το 1945. Παρέθεσε πλήθος στοιχείων για τα επιτεύγματα του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο, όπως στα χρόνια πριν από τον πόλεμο, έτσι και στα μεταπολεμικά χρόνια για την γρήγορη αποκατάσταση της καταστραμμένης σοβιετικής οικονομίας.

Έφερε σε αντιπαράθεση τον πατριωτισμό του ενιαίου, πολυεθνικού σοβιετικού λαού και του σοσιαλιστικού ανθρώπου, τους θεμελιώδεις παράγοντες που καθόριζαν αυτού του είδους πατριωτισμό, με τον αστικό ψευδοπατριωτισμό που προσπαθεί να εμφυσήσει σήμερα στο λαό της Ρωσσίας η αστική τάξη της χώρας, η πολιτικοί της εκφραστές και ο πρόεδρος Πούτιν.

Καταλήγοντας, αναφερόμενος στο σήμερα, ξεκαθάρισε ότι μόνο οι αποφασιστικοί αγώνες των λαών, σε κάθε μία χώρα, μπορούν να αποτρέψουν τον πόλεμο, ανατρέποντας το σύστημα που τον γεννά και που στο 20ο αιώνα γέννησε δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους.

 

Η ομιλία του Ν.Ζώκα (.pdf)

 

 

 

 

Previous Post
Next Post