Συμμετοχή της ΕΔΥΕΘ στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας

Με τη συμμετοχή πενήντα μελών και φίλων της συμμετείχεη ΕΔΥΕΘ στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», στις 7 Ιούλη 2023,  με θέμα τον πόλεμο και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, την οποία διοργάνωσε η καλλιτεχνική ομάδα «Fire Art» στην πόλη Γκάμπροβο της Βουλγαρίας. Στην έκθεση παίρνουν μέρος με έργα τους 65 καλλιτέχνες από 8 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Η πραγματοποίηση της κοινής βαλκανικής έκθεσης ήταν ένα όνειρο που το γέννησε η ανάγκη των καλλιτεχνών να βρεθούν και να συζητήσουν πάνω στα κοινά προβλήματα, να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους μέσα από το έργο τους. Πιστεύουμε ότι αυτό συνιστά την πραγματική ελευθερία για έναν δημιουργό. Το να δημιουργεί παρατηρώντας και ερμηνεύοντας τον κόσμο γύρω του, το να παίρνει στοιχεία από τη ζωή και τον πολιτισμό των απλών ανθρώπων και να επιστρέφει στην κοινωνία ένα έργο που πέρα από την αισθητική απόλαυση προσφέρει και τροφή για σκέψη και δράση, με λίγα λόγια ένα έργο που υπηρετεί τον άνθρωπο», ανέφερε η Εμπρού Γιουσούφ εκ μέρους της «Fire Art».

«Εδώ σε αυτήν την αίθουσα, κάθε δημιουργική έκφραση είναι πνευματική τροφή και κάθε φωνή σας είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο. Ο ουρανός είναι ακριβώς εκεί που βρίσκεστε τώρα και είναι το μέρος από το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε έναν τολμηρό και δημιουργικό τρόπο ζωής για να οικοδομήσετε την Ειρήνη. Η Τέχνη της Ειρήνης ξεκινά από εσάς!», είπε στο χαιρετισμό της η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευχαριστώντας τους οργανωτές για την πρόσκλησή τους να παραβρεθεί και να χαιρετίσει στα εγκαίνια της έκθεσης, συμβολίζοντας με την παρουσία της τη συνεργασία και την αγωνιστικότητα των λαών.

Στο χαιρετισμό του ο Νίκος Ζώκας, Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, τόνισε:

«Ακούμε τον ήχο από τα «τύμπανα του πολέμου» να δυναμώνει συνεχώς. Μαζί με το αποκρουστικό στρίγκλισμα των σειρήνων, σκεπάζουν τις πόλεις της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ουκρανίας… Αλήθεια, ποιος έχει σειρά…

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσσία, κλιμακώνεται επικίνδυνα, είναι ορατή η γενίκευσή του με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Ο εφιάλτης της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι έρχεται όλο και πιο συχνά στα όνειρα των απλών ανθρώπων. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε ένα μικρό κοριτσάκι, σαν τη μικρή γιαπωνέζα Σαντάκο Σασάκι, χτυπημένη από τη «νόσο της βόμβας», να διπλώνει χιλιάδες χάρτινα πουλιά με την προσευχή και την ελπίδα να ζήσει.»

 

«Κάθε απλός άνθρωπος αναρωτιέται; Ποιος φταίει, ποια είναι η αιτία; Γιατί δύο λαοί – Ουκρανοί και Ρώσσοι – που για 70 χρόνια έζησαν αδελφωμένοι, σήμερα αλληλοσφάζονται; Για τίνος συμφέροντα γίνεται αυτό; Ποιοι κερδίζουν από αυτό;

Όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι, που θέλουμε να έχουμε μία δουλειά για να δημιουργούμε, που θέλουμε να έχουμε ένα ζεστό σπίτι για τα παιδιά μας, ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο…

Όλοι εμείς που θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, αλλά και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια…

Όλοι εμείς χιλιάδες φορές έχουμε σκεφτεί

Γιατί τα κέρδη των λίγων είναι πάνω από τις ζωές των πολλών;»

 

«Ειδικά εμείς, εδώ στα Βαλκάνια! Που οι λαοί μας έχουν ζήσει τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, που οι πρόγονοί μας έφυγαν από τους τόπους τους κυνηγημένοι, από τόπους αγαπημένους, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Γι’ αυτό εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι!

Ξέρουμε ότι κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας.

Γι’ αυτό είμαστε ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, αλλά κι ενάντια στην ειρήνη τους. Η ειρήνη τους δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη και δολοφονική από τους πολέμους τους. Γι’ αυτό είμαστε και ενάντια στην πολιτική και την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ, που ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης για το άσυλο και τα δικαιώματα των προσφύγων.»

«Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η δική μας ευημερία μπορεί να στηρίζεται πάνω βάσανα και τη φτώχια των άλλων! Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι τα πλούτη των λίγων μπορεί να είναι πάνω από τις ζωές των πολλών! Γνωρίζουμε ότι αυτά τα αμύθητα πλούτη προκαλούν την καταλήστευση των λαών, τους πολέμους, το θάνατο και τη προσφυγιά.

Θέλουμε να τα καταργήσουμε!

Δε δεχόμαστε τις μισαλλόδοξες και μισάνθρωπες φωνές και την ιδεολογία των εθνικιστών, που σπέρνουν το ρατσιστικό τους μίσος και προετοιμάζουν τους πολέμους.

Δε δεχόμαστε να διαχωρίζονται οι άνθρωποι σε άσπρους και μαύρους, σε αλλόθρησκους και ομόθρησκους, σε ανώτερους και κατώτερους.

Για μας όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι!»

Αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές για την πρόσκλησή τους στην ΕΔΥΕΘ να χαιρετίσει την έκθεση, κατέληξε «Ο πολιτισμός και η καλλιτεχνική δημιουργία βαδίζουν στον ίδιο δρόμο με τον αγώνα για την ειρήνη. Πάνε μαζί, πάνε χέρι – χέρι, το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Τα έργα σας είναι σαν τη Φλογερή καρδιά του Ντάνκο, τον ήρωα του Μαξίμ Γκόρκι. Φωτίζουν το δρόμο, βοηθούν τους λαούς να βρουν το δρόμο προς ένα καλύτερο αύριο.

Αγωνιζόμαστε μαζί για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη!

Αγωνιζόμαστε μαζί για τη φιλία, τη συνεργασία και τη συναδέλφωση των λαών, για μία κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές κι εκμετάλλευση.

Γνωρίζουμε ότι η αλληλοβοήθεια και η αλληλεγγύη είναι τα μεγάλα όπλα των λαών, είναι η δύναμή τους. Παλεύουμε η λαοί να πιστέψουν στη δύναμή τους.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα νικήσουν οι λαοί!»

(Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Ν. Ζώκα)

 

Η εκδήλωση έκλεισε με την παράσταση performance «Το κουτί» με θέμα τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την οποία παρουσίασε ο Γιάννης Πρώιος, μέλος της ομάδας Fire Art και της ΕΔΥΕΘ, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Τις επόμενες μέρες τα μέλη της ΕΔΥΕΘ επισκέφτηκαν τα αξιοθέατα της περιοχής, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης και του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

 

Γραφείο Τύπου της ΕΔΥΕΘ

Θεσσαλονίκη, 10 Ιούλη 2023

 

Previous Post
Next Post