Πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ στο Βελιγράδι

Στα πλαίσια της Διεθνούς Διάσκεψης για τα 25 χρόνια του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας – που συνδιοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ ) και το «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ίσων» – δεκάδες συναγωνιστές της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης με τη συμμετοχή δεκάδων οργανώσεων μέλη του από αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ειρήνης από Σερβία, Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, ΗΠΑ, Καναδά, Πορτογαλία, Κύπρο, Τουρκία, Αγγλία, Παλαιστίνη, Λίβανο, Κούβα, Βραζιλία, Ιταλία, Αυστρία, Τσεχία και Νότια Αφρική. Στις εργασίες συνεδρίασης παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος του ΠΣΕ Pallab Sengupta, ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ. Την ΕΕΔΥΕ εκπροσωπήσαν ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος και ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας αντίστοιχα. Η Γραμματεία του ΠΣΕ, που φέτος συμπληρώνει 75 χρόνια ζωής και δράσης, αξιολόγησε θετικά τις πολλαπλές δράσεις του ΠΣΕ σε όλες τις περιοχές μετά το επιτυχημένο 22ο Συνέδριο του στο Βιετνάμ, με τη διεξαγωγή περιφερειακών συναντήσεων και διασκέψεων σε τέσσερις περιφέρειες και τα αντίστοιχα σχέδια για την επόμενη περίοδο, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία των παρακάτω:

  • Το 8ο Διεθνές Σεμινάριο για την Ειρήνη και κατά των Ξένων Στρατιωτικών Βάσεων, το οποίο θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2024 στην κουβανική επαρχία Γκουαντάναμο από το ΠΣΕ και την κουβανική οργάνωση ICAP,
  • Τις αντι-ΝΑΤΟικές δράσεις στην πορεία προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024 στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΠΣΕ «ΝΑΙ στην Ειρήνη – ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ»,
  • Τη Διεθνή Αποστολή Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, μαζί με ειδική αφίσα του ΠΣΕ για την Παλαιστίνη. Το ΠΣΕ θα διερευνήσει τη δυνατότητα για μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τον Παλαιστινιακό λαό,
  • Τη διεθνή εκδήλωση με αφορμή των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο σε συνδυασμό με τη διοργάνωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ τον Σεπτέμβριο του 2024

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τα 25 χρόνια του πολέμου των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, έγιναν από τους Pallab Sengupta, πρόεδρο του ΠΣΕ και Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα της οργάνωσης, ενώ από ελληνικής πλευράς εισηγήσεις έγιναν από τους Νίκο Ζώκα, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, την πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ Δέσποινα Μάρκου και τον Ανέστης Τσουκαράκης, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών.

Η εισήγηση του Ν.Ζώκα

 

Στις εκδηλώσεις ιδιαίτερη πρόσκληση είχαν απευθύνει οι οργανωτές και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τους Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Γιώργο Χαβατζά, στελέχη του Κόμματος από την οργάνωση της Κ. Μακεδονίας.

Ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, Πρόεδρος του «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ίσων» και τελευταίος Υπουργός Εξωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμηση κι ευγνωμοσύνη του λαού της Σερβίας για την ανεκτίμητη διεθνιστική προσφορά και αλληλεγγύη του ΚΚΕ, στην επί 78 ημέρες αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού το 1999 και στη διάρκεια όλης της δεκαετίας του ’90, όταν οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τις διαδοχικές επεμβάσεις τους προκαλέσαν τη διάλυση της κυρίαρχης ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Το πρωί της Κυριακής (24 Μάρτη) η πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ επισκέφτηκε το Μνημείο των Πεσόντων Παιδιών, αποτίοντας φόρο τιμής στα παιδιά που δολοφονήθηκαν από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Επισκέφτηκαν επίσης το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι, που το 1999 έγινε στόχος των νατοϊκών δολοφόνων με πολλά θύματα και τα χαλάσματα του οποίου μέχρι και σήμερα μαρτυρούν για την ωμότητα και την κτηνωδία των ιμπεριαλιστών. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο μνημείο της Αιώνιας Φλόγας, μέσα στο Πάρκο Φιλίας της πόλης, καταθέτοντας στεφάνι.

Η αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ, αποτελούμενη από 55 συναγωνιστές και συναγωνίστριες, επισκέφτηκε την επόμενη ημέρα το στρατόπεδο συγκέντρωσης Crveni Krst, που βρίσκεται στην πόλη Νις, και χρησιμοποιήθηκε από τη γερμανική Γκεστάπο για να κρατήσει αιχμάλωτους Σέρβους, Εβραίους και Ρομά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Περισσότεροι από 35.000 αγωνιστές πέρασαν και βασανίστηκαν από το στρατόπεδο αυτό κατά τη διάρκεια του πολέμου, μέχρι την απελευθέρωσή τους από τους Γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους το 1944. Πάνω από 10.000 άτομα πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν στο χώρο του στρατοπέδου και σε έναν λόφο εκτελέσεων (Bubanj Memorial Park) που βρίσκεται κοντά στο στρατόπεδο.

Την αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ ξενάγησε στον μαρτυρικό χώρο του στρατοπέδου ο ιστορικός Nebojsa Ozimic, που παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα της εποχής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρόλο που το μνημείο παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα, κατ’ εξαίρεση άνοιξε για να υποδεχτεί την αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ.

Στο τέλος της ξενάγησης, εκπρόσωποι της ΕΔΥΕΘ, κατέθεσαν στεφάνι στον χώρο των εκτελέσεων και δώρισαν αναμνηστικά στον ιστορικό Nebojsa Ozimic.

Previous Post
Next Post